Soltøj til børn beskytter ikke nyhed

Badetøj og soltøj til børn, som beskytter mod solens farlige UV-stråler, dumper i UV- tests. Ud af seks sæt solbeskyttende tøj lever fire ikke op til den faktor 50, som producenterne angiver.

Uv- tøj ikke bedre end almindelig t-shirt

Testens taber klarede kun at beskytte som en faktor 14, svarende til hvad en almindeligT-shirt beskytter. Flere af solsættene mister desuden farve og elasticitet ved brug.

Filius & Filia, som stod for feltets dårligste eksemplar, meddeler i en e-mail til Søndagsavisen, at resultatet overrasker dem, og at de vil undersøge udfaldet nærmere.

Kræftens bekæmpelse overrasket

Hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark, og cirka 22 danskere får hver dag stillet diagnosen. Blandt andet derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse også brug af UV-tøj til børn. Resultatet af testen kommer derfor bag på Kræftens Bekæmpelse:

"Selvfølgelig skal tøjet leve op til den standard, det er testet og mærket efter.Men hvis tøjet fra producentens side er testet op imod den australsk/new zealandske standard, hvor man kun tester tøjet fra nyt, så vil det i en test efter en skrappere standard, hvor det også bliver vurderet efter slid og vask, komme ud med en lavere beskyttelsesfaktor," siger Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

Uv-tøj testet som nyt og efter slid

Produkterne er både testet op imod den australsk/new zealandske standard, men også op i mod standarden, hvor tøjet netop vurderes efter slid og vask