Sund skolemad giver hurtigt resultat nyhed

To måneder med sund skolemad er nok til at gøre eleverne sundere og lærerne gladere. Det viser en ny undersøgelse i Vejle. Foraøget med sund kost viste også overraskende at teenagerne manglede D-vitamin

Sund frokost påvirker elevers helbred

Sund skolemad går lige i blodet. Den rette kost til frokost i to måneder, har givet overraskende positive resultater hos en række skoleelever i Vejle området. En ny undersøgelse, som Ugeskrift for læger har offentliggjort, påviser at elevernes sundhed er forbedret på flere punkter som resultat af kosten.

”Det er meget spændende og overraskende, at man med en relativ lille indgriben i elevernes kost i en kort periode, kan se så stor en effekt på sundheden”, siger cand.scient. i biologikemi Peer Horn fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Vejle Sygehus til Berlingske tidende.

2 måneder med sund kost gav resultater

145 elever fra 8. klasserne på fire skoler droppede madpakken i to måneder og lovede at de ikke ville spise slik i skoletiden. I stedet fik de en frokost sammensat af diætister efter de højeste nordiske sundhedsstandarter. Resultatet i de blodprøver, der blev taget efterfølgende var markante.

”Forsøgselevernes blodprøver viser, at de har fået en bedre forbrænding og ilttilførsel. Prøverne tyder også på at eleverne som resultat af den forbedrede kost ser ud til at have rørt sig mere”, fortæller Peer Horn.

Madpakker var som udgangspunkt gode

Han understreger at elevernes madpakkevaner, ifølge en spørgeskemabesvarelse, i forvejen var ret fornuftige, men at en lille forbedring altså kan have et signifikant resultat. Lærerne for de pågældende klasser var også meget tilfredse med forsøget. De fortalte, at eleverne efter den ændrede kost var blevet behageligere at undervise, fordi de var mere koncentrerede og fokuserede.

Unge mangler D-vitamin

Undersøgelsen viste også meget overraskende, at teenagere ikke får nok D-vitamin gennem kosten og via solen. Forfatterne til undersøgelsen anbefaler at man giver højere tilskud af D-vitamin til teenagere hele året.