Dagligdagens dufte gør 17.000 danskere syge nyhed

Mere end hver fjerde af alle voksne danskere generes af dufte og kemiske stoffer. Tusindvis er så påvirkede, at det går ud over deres sociale liv såvel som deres arbejdsforhold. Det viser en ny ph.d.-afhandling.

Dufte generer os

Mange danskere får det skidt af de dufte, der omgiver os i hverdagen. En ny undersøgelse viser, at hele 27 procent af alle danskere er generet af dufte og kemikalier i en grad, der fremkalder symptomer som hovedpine og irritation af luftveje.

I undersøgelsen fik 6.000 tilfældigt udvalgte storkøbenhavnske borgere mellem 18 og 69 år tilsendt et spørgeskema om reaktioner og overfølsomhed. 4.242 svarede, og heraf meddelte en halv procent, at de både oplever sociale og erhvervsrelaterede problemer på grund af deres symptomer over for dufte og kemiske stoffer.

Det svarer ifølge Videncenter for Duft- og Kemikaleoverfølsomhed til, at 17.000 voksne danskere er hårdt ramt af overfølsomheden.

Tryksager kan give hovedpine

- Jeg fandt ud af, hvor udbredte symptomerne på duft- og kemikalioverfølsomhed er i Danmark, og kortlagde samtidig, hvor hårdt ramt folk er,« fortæller Nikolaj Drimer Berg, der i fredags forsvarede sin ph.d.-afhandling om emnet.

Og det viste sig altså, at ganske mange danskere har et problem med dufte og kemikalier. Det kan for eksempel være, at de får hovedpine, når de indsnuser andre menneskers parfume eller aftershave, lugter til rengøringsmidler eller bladrer i friske tryksager.

Den gruppe, der er hårdest ramt, oplever ekstrem udmattelse, omtågethed, svimmelhed og koncentrationsbesvær.