Ny forskning kan redde liv nyhed

Alle med svær psoriasis har en øget risiko for at få livsstilssygdomme og dø før tid. Nu bliver det endelig undersøgt hvorfor - og svaret forventer man inden for et år

Psoriasis øger risikoen for livsstilssygdomme

Inden for de senere år har forskere fundet ud af, at psoriasis ikke ’kun’ er en hudsygdom, men i stedet en sygdom, der påvirker hele kroppen og øger risikoen for overvægt, sukkersyge, forhøjet blodtryk, åreforkalkning samt blodpropper i hjerte og hjerne - og i værste fald en tidlig død.

På den baggrund har Psoriasis Forskningsfonden netop uddelt fondens største legat i år til at undersøge sammenhængen mellem psoriasis og hjerte-kar-sygdomme - og om nogle af de nye psoriasisbehandlinger kan mindske risikoen for disse sygdomme og dermed være med til at redde liv. Legatmodtageren er læge og ph.d. Kristian Kofoed, hudafdelingen på Bispebjerg Hospital.

Insulinfølsomhed hovedskurken

- Vi ved, at mange med psoriasis har forhøjet blodtryk og er overvægtige, ligesom de har en forhøjet mængde fedtstof og sukker i blodet. Alle disse faktorer øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, men det er helt nyt, at psoriasis derudover sandsynligvis har en selvstændig negativ indflydelse. Vi tror, at det skyldes, at personer med psoriasis har en form for generel kronisk betændelsestilstand, som er med til at nedsætte følsomheden for insulin, fortæller Kristian Kofoed.

- Samtidig ved vi, at biologiske lægemidler kan bremse den kroniske betændelsestilstand og dermed muligvis øge insulinfølsomheden. Hvis vi kan dokumentere en direkte sammenhæng, kan vi ved at justere vores behandling og råd til patienterne begrænse deres symptomer på kort sigt men også på lang sigt forebygge disse livsstilssygdomme. Behandlingen bliver derfor pludselig også til forebyggelse.

Hurtige resultater af psoriasis forskning

Kristian Kofoed forventer, at folk med psoriasis kan få gavn af resultaterne af undersøgelsen i løbet af kort tid - men også at det kræver en ekstra indsats fra både læger og patienter:

- Vi læger skal måske til at tilbyde mere struktureret kontrol med jævnlig måling af blodtryk, kolesterol og blodsukker - fx hvert år. Samtidig tyder meget på, at vi allerede tidlig i forløbet bør tilbyde en kraftig behandling, der både hurtigt giver patienterne færre hudsymptomer, men som samtidig på sigt forebygger livsstilssymptomerne og for nogen tidlig død,” forklarer Kristian Kofoed, der forventer, at de på Bispebjerg Hospital har særlige retningslinjer om et år.

- Meget tyder på, at folk med psoriasis skal til at leve sundere og især holde deres blodsukker og dermed stofskiftet i ro. Vejen dertil er motion samt sund kost og evt. kostomlægning, fordi nogen mad giver et uroligt stofskifte. Og naturligvis vægttab for de overvægtige.