Overvægt skyld i 124.000 kræfttilfælde i Europa nyhed

Overvægt – defineret som BMI over 25 – øger risikoen for en række kræftsygdomme, og ser man på hele Europa, var for meget fedt skyld i hele 124.000 kræfttilfælde i 2008

Overvægt på vej til at blive væsentligste kræftårsag

Overvægt er ansvarlig for en stigende del af kræfttilfældene i Europa. Flere europæere bliver overvægtige, og samtidig falder to andre store risikofaktorer, nemlig antallet af rygere og af kvinder, der får hormonbehandling efter overgangsalderen.

-Vi har vist, at overvægt står bag en stigende del af kræfttilfældene, efterhånden som en større del af befolkningen bliver overvægtig, samtidig med at færre og færre ryger og får hormonbehandling efter overgangsalderen. Det betyder, at overvægt kan blive den væsentligste kræftårsag blandt kvinder i løbet af det næste årti, sagde Dr. Andrew Renehan fra University of Manchester.

Få kilo giver øget risiko

Forskerne har vist, at risikoen for kræft starter allerede, hvis BMI er over 25. Den stiger betragteligt med vægten. Betydning er langt mere tydelig for kvinder end for mænd.

-Overvægt har betydning for en lang række kræftformer, men de tre vigtigste er kræft i livmoderen, brystkræft efter overgangsalderen og tarmkræft. Disse tre former står for 65 procent af alle overvægtrelaterede kræfttilfælde, sagde Dr. Renehan.

Der er flere mulige biologiske forklaringer på, hvorfor overvægt fører til kræft. Blandt andet, at overvægt har indflydelse på insulin og kønshormoner i blodet.