Danske kvinder vil have sunde tænder nyhed

Hver anden kvinde bekymrer sig ugentligt over konsekvenserne ved dårlig tandpleje, de vil gerne have sunde tænder,og de børster oftere tænder end deres mandlige modstykke. Alligevel bruger kun hver femte kvinde tandtråd dagligt. Årsagerne er blandt andet, at det er for besværligt og svært at huske tandtråden. Det viser ny undersøgelse.

Et sundt smil sælger

De danske kvinder er ikke i tvivl om, at det er meget vigtigt at have flotte tænder. Et velplejet tandsæt er derimod ikke nær så vigtigt for de danske mænd. Således mener 8 ud af 10 kvinder (81 pct.) i høj grad, at flotte og rene tænder er en vigtig del af den samlede fremtræden, mens denne holdning kun deles af 58 pct. af mændene.
Halvdelen af de danske kvinder (50 pct.) tænker mindst en gang om ugen over konsekvenserne ved dårlig tandpleje, mens det kun forholder sig sådan for hver tredje mand (34 pct.).

Kvinderne børster oftere tænder

Hele 83 pct. af de danske kvinder husker at børste tænder både morgen og aften, mens kun 7 ud af 10 mænd (69 pct.) finder tandbørsten frem flere gange dagligt. For mænd under 30 år er det endda kun lidt over halvdelen (56 pct.) som børster tænder to gange om dagen.

”Om man børster to gange - eller flere gange - om dagen er uden betydning, hvis man ikke får det hele med”, mener tandlæge Jakob Kihl fra Tandmagerne i Kgs. Lyngby. ”Det væsentlige er, at al plak (bakteriebelægninger) fjernes. Hvis belægninger imellem tænderne får lov at sidde uforstyrret i mere end 48 timer, kan det give problemer for mundhygiejnen ”, forklarer Jakob Kihl.

Det kniber med tandtråden

Selvom danske kvinder er bedre til at bruge tandtråd er det dog stadig kun hver femte danske kvinde (22 pct.), som dagligt finder tandtråden frem, i modsætning til mænd (10 pct.). Når tandtråden ikke bruges oftere skyldes det dels, at kvinderne glemmer det, og dels at det opleves som besværligt, ubehageligt og tidskrævende at bruge tandtråd.
”En tandbørstning uden efterfølgende brug af tandtråd kun en halv tandrensning, da tandbørsten ikke når ordentligt ind imellem tænderne. Tænderne bliver nemlig kun rene på tre ud af fem tandflader”, ifølge tandlæge Jakob Kihl.

En løsning kunne derfor være, at benytte en tandbørste med ekstra lange børstehår, som supplement til den daglige brug af tandtråd.

Sådan får du dine tænder helt rene

  • Tænderne skal børstes 2 gange om dagen (morgen og aften)

  • En tand har fem sider – børst forsiden, bagsiden og tyggefladen med tandbørsten og brug tandtråd eller en specialtandbørste med lange stive hår for at nå længere ind imellem tænderne.

  • Børst i små cirkelbevægelser.

  • Udskift tandbørsten, når hårene stritter, eller minimum hver tredje måned.

  • Blødende tandkød er tegn på, at man ikke plejer sine tænder og tandkød godt nok. Gå derfor til tandlægen, hvis det forekommer i en længere periode.