Modermærkekræft i voldsom stigning nyhed

Antallet af modermærkekræfttilfælde er steget med 63 procent over de seneste 10 år for både mænd og kvinder. Det viser de seneste tal fra Cancerregistret. For meget sol og solskoldning har hovedparten af skylden for modermærkekræft.

Modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge kvinder

686 mænd og 792 kvinder fik modermærkekræft i 2007. I 1998 var tallene henholdsvis 383 og 471. Det giver en stigning på hele 63 procent i incidensen - altså antal tilfælde pr. 100.000 personer - og stigningen ses i alle aldersgrupper. Selv helt unge rammes af modermærkekræft. 113 af de nydiagnosticerede patienter i 2007 var under 30 år, og modermærkekræft er den hyppigste kræftsygdom for de 15 – 34 årige kvinder.

-Det er resultatet af den soladfærd vi har haft i både sol og solarium for 5 til 20 år siden, som vi ser i dag, siger Anja Philip, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Modermærkekræft skyldes dårlige solvaner

Hun står i spidsen for kampagnen Skru ned for solen mellem 12&15, som er en satsning fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden med det mål at få danskerne til at færdes med sund fornuft i solen og beskytte sig bedre mod for megen UV-stråling.

-De nye tal for antal tilfælde af modermærkekræft viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at danskerne får den sunde soladfærd ind under huden. Overdreven soldyrkning er at udsætte sig for unødig risiko for kræft. Det gælder både den rigtige sol og den kunstige, derfor arbejder vi også på at få en lovgivning for solarier, der gør det ulovligt for de særligt udsatte unge under 18 at gå i solarium, siger Anja Philip.