Nyt studie: Malariamedicin virker ikke mod coronavirus nyhed

Et nyt kinesisk studie viser at lægemidlet hydroxyklorokin, som bruges mod malaria, ikke har nogen effekt i forbindelse med behandling af coronavirus. Der er dog flere studier, der modsiger det kinesiske studie.

Studiet, som er blevet udgivet af det kinesiske universitet Journal of Zhejiang University, undersøgte, hvorvidt patienter som modtog lægemidlet, havde større sandsynlighed for at blive raske end dem som ikke modtog det. Forskerne fandt ingen sammenhæng mellem hydroxyklorokin (klokorin) og raskmeldinger for coronavirus.

Læs også: WHO: Danmark vil være lukket ned i månedsvis, hvis vi ikke ændrer kurs

Et fransk studie har ellers tidligere berettet, at hydroxyklorokin havde en positiv effekt på coronapatienter. Det franske studie har fået en række verdensledere og sundhedsvæsener til at indkøbe hydroxyklorokin i håb om, at det kan hjælpe i kampen mod coronavirus.

Senest har Hvidovre hospital som det første danske hospital testet malariamedicin som kur mod coronavirus.

Studier har mangler

Både det kinesiske og franske studie har dog væsentlige videnskabelige mangler.

Effekten af hydroxyklorokin er kun blevet testet på i alt 40 patienter i det franske studie og 30 i det kinesiske studie. Dermed har ingen af studierne været store eller grundige nok til, at man kan træffe en endelig konklusion, som er godt videnskabeligt dokumenteret.

I det franske studie var patienterne ikke blindet, så de vidste godt om det fik behandling eller ej. Dette kan betyde at der har været en placebo-effekt, som har ført til bedre resultater.

Læs også: Langt flere smittede mænd end kvinder: Er coronavirus farligere for mænd?

Derudover var dem, som blev behandlet med klorokin, ikke indlagt på samme hospital, som dem der ikke modtog det. Dette kan betyde at de har haft andre forhold og at de to patientgrupper har haft forskellige symptomer.

Andre studier om malariamedicin mod coronavurys

Det franske og kinesiske studier er ikke de eneste, som har forsøgt at finde en sammenhæng mellem klokorin og coronavirus.

Der er blandt andet lavet en kinesisk ekspertudtalelse, som er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Bioscience Trends.

Annonce: Helsam - Gør dig glad i kroppen

I udtalelsen berettede de kinesiske forskere om, at klokorin afhjalp symptomer på coronavirus.

En sådan ekspertudtalelse er dog ikke nogen evidens for at det virker, da den ikke er veldokumenteret uden data og kun med vurderinger.

Hvis du vil modtage de seneste nyheder om coronavirus og andre sundhedsrelevante informationer, kan du tilmelde dig Sundhedsguidens nyhedsbrev under artiklen.

Er du læge eller har du en coronahistorie, som du vil dele, kan du kontakte os på [email protected]