Omega 3 kan hjælpe børn med at læse nyhed

Børn som har meget store problemer med at lære at læse, kan forbedre deres læseevner ved at spise Omega 3 fedtsyre, det viser et nyt studie fra Oxford University. De allerdårligste læsere forbedrede ders læse alder med 1,9 måned i forhold til placebogruppen.

Læsealder forbedret når børn fik Omega 3

I forsøget fra Oxford Universitetet gav forskerne 600 mg Omega 3 fedtsyre ( DHA) i kapselform til børn i alderen seks til ni år. Forsøget viste, at de børn, hvis læsefærdigheder lå blandt den dårligste femtedel af normalspektret, forbedrede deres læsefærdigheder i de 4 måneder forsøget stod på.

Igennemsnit forbedrede de dårligste 20% deres læsealder med 3 uger i forhold til placebogruppen. De dårligste 10% forbedrede deres læsealder med 1,9 måneder i fohold til placebo

Læs også: Fiskeolie kan hjælpe mod muskeltab

Kritik af forsøget

At tilskud med Omega 3 fedtsyre kan forbedre hjernefunktioner hos nogle børn, er en meget kontroversiel påstand, og forsøget har også mødt kritik, ikke mindst fordi forskningen er støttet af et firma, som producerer omega-3 kostilskud.
Undersøgelsen visst også, at forældre til børn med indlæring og konsentrationssvanskeligheder ( fx adhd lignende symptomer), meldte tilbage, at de havde oplevet, at børnene forbedrede deres opførsel under forsøget. Men børnenes skolelærere oplevede ikke samme forbedring blandt børnene.

Læs også: Kost, adfærd og indlæring

Forsker: Mere forskning, for Omega 3 kan hjælpe de svageste læsere

På trods af at forsøget har mødt kritik, mener Alex Richardson, som ledede forsøget på Oxford's Centre for Evidence-Based Intervention, at forsøget viser, at der er en sammenhæng mellem Omega 3 fedtsyre og indlæring og at resultatet at undersøgelsen giver grund til ydeligere forskning.

- Omega 3 kan ikke hjælpe børn som ikke mangler denne fedtsyre. Men at et tilskud med fiskeolie, han hjælpe med at løfte den svageste del af børnene giver mening. Det er vigtigt at hjælpe denne gruppe børn, da det har betydning for deres muligheder her i livet. Børn som har svært ved at læse, kan også få det svært i andre fag, da det at læse er vigtig når man skal tilegne sig ny viden i skolen., siger hun til The Guardian

Redultatet af forsøget er publiceret i PlusOne

Læs hele artiklen på the guardian her

Se abstrakt af forskningsresultatet på PlusOne her