Omega-3 kan sænke risikoen for Alzheimers sygdom nyhed

En ny undersøgelse tyder på, at fødevarer, der indeholder omega-3 fedtsyrer, som f.eks fisk, kylling, og nødder, kan sænke risikoen for Alzheimers. Undersøgelsen tyder på at omega-3 sænker indholdet i blodet af et protein, som er relateret til Alzheimers og problemer med hukommelsen. Forskningsresultatet er offentliggjort online på Neurology.org.

I undersøgelsen deltog 1.219 personer over 65 som ikke led af demens.

Forsøgspersonerne leverede information om deres kost i ca. 1 år, før man via blodprøver testede dem for beta amyloid. Forskerne målte 10 forskellige næringsstoffer herunder, mættede fedtsyrer, omega-3, omega- 6, mono-umættet fedtsyre, vitamin E, vitamin C, beta-caroten, vitamin B12, folinsyre og vitamin D. i blodet

Læs også: Blodprøve kan afsløre Alzheimers.

Omega-3 sænker indhold af protein

I undersøgelsen fandt forskerne, at jo mere omga-3 syre forsøgspersonerne fik i deres daglige kost, jo lavere var niveauet af Beta-amyloid i deres blod. De forsøgspersoner, som fik et gram omega-3 fedtsyrer mere om dagen end gennemsnittet for forsøgsgruppen, havde 20-30 procent lavere beta-amyloid niveau.

Læs også: Fedme hos midaldrende øger risikoen for demens.

Forskerne påpeger i undersøgelsen, at der skal mere forskning til, for at kunne påvise at man via kosten kan forebygge Alzheimers.

Hvad er Beta-amyloid?

Ved Alzheimers sygdom aflejres amyloide plaques i mellemrummet mellem hjernens nerveceller.

Amyloide plaques dannes af ’forkert’ foldede proteiner og består af uopløselige ophobninger af et tilsyneladende skadeligt proteinfragment (peptid), der kaldes beta-amyloid (Aß). En øget dannelse af beta-amyloid kan indikere Alzheimers.