Parabener fundet i brystcancerprøver nyhed

Forskere har fundet parabener i brystcancerprøver. Parabener har en østrogenlignende aktivitet, og østrogen er kendt for at spille en rolle i udviklingen af brystkræft. Om der er en sammenhæng kræver dog flere undersøgelser.

Engelske forskere har undersøgt vævsprøver fra kvinder som har fået fjernet brystet (mastektomi) pga. kræft. I 99 procent af tilfældene fandt de parabener i vævsprøverne.

Ikke noget bevis på sammenhæng mellem parabener og brystkræft

De engelske forskere har kun undersøgt væv fra kræftsyge kvinder og har ikke sammenlignet det med raske kvinders brystvæv, derfor er det ikke muligt at bevise en sammenhæng. Forskerne konkluder at deres undersøgelse bygger videre på tidligere studier, som viser, at parabener kan måles i brystvæv. Men de anerkender, at selv om parabener er blevet fundet i brystkræft væv, betyder det ikke, at disse kemikalier har forårsaget kræft.

Læs også: Parabener udgør en risiko fopr børn

Større viden om parabener i meneskekroppen

Selvom undersøgelsen ikke kan pege på en entydig sammenhæng mellem brystkræft og parabener, så har denne undersøgelse givet os mere viden om hvorvidt parabener bliver deponeret i mennesket væv. Det er en af de første undersøgelser har undersøgt fordelingen af parabener i forskellige dele af brystet, og som har gjort det på et rimeligt stort udsnit af de kvinder, der havde modtaget en mastektomi på grund af brystkræft.

Læs abstract her: Barr L, Metaxas G, Harbach CAJ et al. Measurement of paraben concentrations in human breast tissue at serial locations across the breast from axilla to sternum. Journal of Applied Toxicology, January 12 2012 (published online)