Paracetamol virker ikke mod rygproblemer og gigt nyhed

Paracetamol kan ikke dæmpe lændesmerter eller fjerne smerterne ved gigt viser nyt studie fra Australien.

Paracetamol kan ikke dæmpe lændesmerter eller fjerne smerterne ved gigt viser nyt studie fra Australien.

Paracetamol virker ikke mod rygproblemer og gigt.

Paracetamol, også bedre kendt som det aktive stof i piller som Panodil, Pamol eller Pinex, er et populært smertestillende og febernedsættende håndkøbslægemiddel. Selvom kliniske retningslinjer anbefaler paracetamol som indledende behandlingsform mod lændesmerter og gigt, så viser et nyt studie fra University of Sydney, at paracetamol næsten ingen effekt har og kan forårsage langsigtede skader på leveren.

Det nye studie inkluderede 13 forsøg, hvor man kiggede på effekten af paracetamol sammenlignet med placebo hos omkring 40.000 patienter. Studiet viste, at for lændesmerter, havde paracetamol ingen effekt, og hverken reducerede smertehæmninger eller forbedrede livskvaliteten. For slidgigt, som er den mest udbredte form for gigt, fandt man kun en lille effekt, men ingen vigtige kliniske forbedringer i reduktionen af smerter.

Hovedforfatter, Gustavo Machado, mener at den nye undersøgelse bør medfører en revurdering af de kliniske retningslinjer.

”Paracetemol er den mest udbredte form for smertestillende medicin, der sælges uden recept til folk med muskelsmerter, så det er afgørende, at vi gennemgår anbefalingerne for brugen igen efter de nye resultater,” fortæller han.

Studiet fandt derudover, at der er en væsentlig risiko for leverskader ved brugen af paracetamol. Et fund der vækker bekymring hos Gustavo Machado.

”Patienterne der fik paracetamol var næsten fire gange så udsatte for at få nedsat leverfunktion, som dem der fik placebo-medicin” siger han.

På trods af tidligere fund, der finder en række negative helbredseffekter ved brugen af paracetamol, så er det fortsat en af de mest solgte smertestillende medicinformer.


Læs også: Kampen mod kræft i bugspytkirtlen har taget et kvantespring