Parforhold er godt for helbredet nyhed

Hvis man er gift, eller lever I fast parforhold, så er man bedre til at håndtere stress, det viser en ny undersøgelse foretaget på Chicago University.

Færre stresshormoner hos gifte

Forskerne fandt, at når personer i parforhold bliver sat under stærkt pres, så producerer de færre stressrelaterede hormoner end singler.

Forskerne udsatte 500 studerende for en test, som de fik at vide ville påvirke deres karrieremuligheder. Det var tydeligt, at de studerende, som levede i parforhold, havde langt mindre af stresshormonet kortisol i kroppen under og efter testen, end de studerende som var single.

- Vores undersøgelse viste os, at parforholdet har en dæmpende effekt på produktionen af kortisol, når man udsættes for psykisk press – og det er hel ny viden, siger Professor Dario Maestripieri, leder af teamet bag undersøgelsen

Kort om kortisol

Hormonet kortisol bliver frigivet i kroppen, når den udsættes for stress og er en del af kroppen ”kæmp eller flygt” reaktionsmønster overfor fare. Man bruger kroppens kortisol indhold som en målestok for hvor stresset man føler sig.

Par lever længere og sundere

Resultatet af undersøgelsen, kan være med til at forklare, hvad andre undersøgelser også tidligere har vist, nemlig at gifte mennesker lever længere og har færre hjerte- kar sygdomme og andre helbredsmæssige problemer.

- Vores resultater tyder på, at singler eller personer, som bor alene, er mere modtagelige overfor psykologisk stress end gifte. Det er et resultat, som er i tråd med det stigende antal forskningsresultater, som peger på, at ægteskab og et stærkt socialt netværk virker som en stødpude mod stress.