Pas på solen, hvis du tager hjertemedicin nyhed

Sommeren er over os , og vi tilbringer meget af vores tid udendørs i solen. Hjerteforeningen minder derfor om, at visse typer hjertemedicin kan gøre én lysfølsom, og man har så lettere ved at blive skoldet eller forbrændt. Et par populære hjertepræparater kan gøre huden mere skrøbelig i solen.

Hjertemedicin kan gøre dig lysfølsom

Fænomenet hedder lysfølsomhed og er en reaktion, der opstår i huden ved brug af nogle bestemte typer hjertemedicin.

- Solfølsomhed kan nemt forveksles med en almindelig solskoldning, men den kan også udvikle sig til voldsomme forbrændinger. Lysoverfølsomheden opstår som en bivirkning fra den medicin, man benytter. Der sker en helt særlig reaktion i huden, fordi solen danner nogle affalds- eller nedbrydningsprodukter af lægemidlet, mens det stadig er i kroppen, og det kan ødelægge sundt og raskt væv, forklarer Marianne Møller, farmaceut ved Institut for Rationel Farmakoterapi.

I følge listen over den mest anvendte hjertemedicin er det kun få præparater, der fremkalder lysfølsomhed. Over 1 procent af dem der tager Furix, et hyppigt anvendt vanddrivende middel, og Cordarone mod rytmeforstyrrelser oplever f.eks. bivirkninger.

Tjek altid din indlægsseddel eller spørg på apoteket, hvis du er i tvivl, om din hjertemedicin kan give lysoverfølsomhed. Tal også med din læge, hvis du oplever reaktioner.