Patienter med blodtype 0 har langt større risiko for at forbløde nyhed

Patienter med blodtype 0 (nul) har næsten tre gange så stor risiko for at dø af blodtab ved skader. Det viser et nyt japansk studie rapporter The Telegraph.

Blod af typen 0 størkner ikke så let som andre blodtyper, hvilket giver større chance for at dø af blodtab. Det viser et studie af 901 akutpatienter i Japan, hvor dødsfrekvensen var på 28% for dem med blodtype 0.

Dødeligheden for patienter fra andre blodgrupper kombineret var 11%.

Læs også: Førstehjælp ved pulsåreblødning

Blodtab er den største dødsårsag ved fysisk traume

Ved patienter der har været udsat for alvorligt fysisk traume, er blodtab den største dødsårsag. Det forklarer den ledene forsker, dr. Wataru Takayama fra Tokyo Medical and Dental University Hospital.

- Nylige undersøgelser tyder på at blodtype 0 kan være en potentiel risikofaktor for blødning, men undersøgelser af sammenhængen mellem forskellige blodtyper og risikoen for død ved fysisk traume har været knappe, siger han.

Forskerne fandt at patienter med blodtype 0 havde langt større chance for at dø i forhold til patienter med andre blodtyper.

- Vi ønskede at teste hypotesen om overlevelsesraten er påvirket af forskelle i blodtyper, siger dr. Wataru Takayama.

41% af danskerne har blodtype 0

I Danmark er blodtype 0 den næstmest udbredte blodtype. 41% af befolkningen har blodtype 0, som kategoriseres som enten Rhesus negativ eller Rhesus positiv

Blodtype bestemmes af proteiner på overfladerne af røde blodlegemer. De andre blodtyper err A, B og AB.

Fordelingen på hovedgrupper ser således ud i Danmark:

  • Blodtype A: 44%
  • Blodtype 0: 41%
  • Blodtype: B: 10%
  • Blodtype AB: 5%

Læs også: Spis efter din blodtype

En lavere von Willebrand-faktor

Mennesker med blodtype 0 har en lavere størkningsfaktor (von Willebrand-faktor) end andre blodtyper. Det er bl.a. et symptom på von Willebrand-sygdom, som er den mest almindelige blødersygdom.

Når der er noget galt med von Willebrand-faktoren, tager det længere tid for en blødning at standse. Noget forskerne peger på, som medvirkende til den højere dødsårsag.

Blodtype 0 kan normalt doneres til alle mennesker uden problemer, mens det for de andre typer er vigtigt, at der er et match.

Normalt kan man give:

  • 0 blod til alle AB0 typer
  • A blod til type A og AB
  • B blod til type B og AB

Rejser spørgsmål om blodtransfusioner i nødstilfælde

Dr. Takayama siger at resultaterne rejser spørgsmål om brugen af blodtransfusioner med brug af blodtypen 0 i alvorlige nødstilfælde, da det potentielt kan øge risikoen for forblødning.

- Vores resultater rejser også spørgsmål om, hvordan transfusion af type-0 røde blodlegemer til en patient med alvorligt fysisk traume kan påvirke homeostasen, som er processen der for blødninger at stoppe, og om dette er forskelligt fra andre blodtyper, siger han, og fortsætter:

- Yderligere forskning er nødvendig for at undersøge resultaterne af vores studie og udvikle den bedste behandlingsstrategi.

Alle deltagere i undersøgelsen havde lidt alvorligt fysisk traume og været indlagt på intensivafdelinger i Japan mellem 2013 og 2016.

Forskerne advarer om at alle patienter, hvis data blev analyseret, var japans