Drømmer du om perfekt hud? 3 måder at behandle akne på nyhed

Hudorme, røde knopper og bumser. De fleste har stiftet bekendtskab med disse hudirritationer enten som teenager eller i deres voksne liv. Akne skyldes en betændelsestilstand i og omkring talgkirtlerne. Talgkirtlernes produktion bliver stimuleret af de hormoner, der opstår i puberteten, og herefter kan de stoppe så meget til, at der går betændelse i det og det kommer til udtryk som akne.

For nogen kan akne være en meget plagsom lidelse, som kan giver ar og ikke mindst påvirke selvtilliden. Akne kan i nogle tilfælde skyldes stress, for højt sukkerindtag eller manglende søvn. Dog ses det ofte, at aknen ikke forsvinder, selvom man lever sundt og balanceret – og her kan det være nødvendigt med professionel hjælp.

Medicinsk behandling

Er du en af dem, der allerede har prøvet de anbefalede cremer, serums og scrubs, men uden virkning? Så har du sandsynligvis systisk akne, som er en sværere art af lidelsen. Hvis du har alvorlig akne, der ikke kan fjernes med almindelig hudpleje, bør du konsultere en hudlæge. Din hudlæge kan nemlig udskrive Isotretinoin, der er en medicinsk A-vitamin-kur mod akne. Isotretinoin tørrer talgkirtlerne ud, hvilket reducerer risikoen for at hudens porer stopper til, og der dannes bumser. Isotretinoin vil begynde at virke efter ca. 4 uger, og under konsultation med din hudlæge kan du diskutere, om du skal supplere kuren med anden behandling.

Laser

Har man været præget meget af akne i en periode, sætter det sig hos nogle folk som ar på huden. Disse ar kan sagtens fjernes med den rette behandling, og det behøver ikke være noget, der mærker en resten af livet. Fjernelse af akne og ar med fraktioneret laser er en af de mest effektive behandlinger. Laserbehandlingen fremmer hudens egen heling. Laserens varme stimulerer hudens produktion af kollagen- og elastinfibre, hvilket betyder at huden regenererer sig selv meget hurtigere. Laserbehandling vil dermed give dig en fin og mere jævn hud, hvor både elasticitet og hydrering forbedres.

Kemisk peeling

Hvis du har undersøgt og afprøvet alt inden for hudpleje mod bumser, har du sikkert hørt om TCA, salicylsyre, frugtsyre og azaleinsyre. Disse stoffer indgår i produkter, der kan lave en kemisk peeling af din hud, hvor nogle af hudens proteiner opløses. Mild peeling er godt til at fjerne døde hudceller, hvilket resulterer i, at de døde hudceller ikke stopper hudens porer til, men de kan også rense i dybden, hvilket betyder at skidt nede i porerne også opløses, så begyndende bumser ikke bryder ud. Kemisk peeling fremmer derfor hudens genopbygningsproces og giver en renere og mere ensartet hud.

Læs også om talgcyster, rosacea - en kronisk hudsygdom, eller hvordan julen kan ødelægge din hud.

Dette indhold er sponsoreret