Pigers barndom er blevet et år kortere nyhed

Pubertetsalderen rasler ned. Danske piger udvikler bryster et år tidligere end for 15 år siden. Forskere tror, at det skyldes hormonforstyrrende stoffer

Dramatisk fald i aldren

Det er ikke ren indbildning, når sentimentale forældre påstår, at deres uskyldige små piger bliver så hurtigt voksne. For 15 år siden udviklede danske piger bryster et år senere, end de gør i dag. Nu mærker pigerne hormonerne rasere kroppen, og de må diskret liste sig ind i bh-afdelingen, før de er fyldt 10 år.

Det er det opsigtsvækkende resultat af en ny dansk ph.d.-afhandling, der har sammenlignet gennemsnitsalderen for udvikling af bryster blandt 2.000 danske piger i henholdsvis 1991 og 2006. Mens det første tegn på pubertet viste sig i en alder af 10,88 år i 1991, begyndte brysterne allerede at bule ud i en alder af 9,86 år i 2006.

- Det er et virkelig dramatisk fald,« siger ph.d. og læge Lise Aksglæde fra Rigshospitalet, der står bag undersøgelsen.

I samme periode er menstruationsalderen blevet tre måneder lavere, så den i dag gennemsnitligt indtræffer i en alder af 13,1 år.

Hormonforstyrrende stoffer under mistanke

I takt med bedre levestandard er pigers pubertetsalder faldet markant gennem de seneste to århundreder. Men hverken pigernes egen hormonproduktion eller ændret livsstil kan forklare den nuværende udvikling.

-Til vores overraskelse er der ingen forskel i BMI (body mass index, red.) mellem de to grupper, lige som pigernes egen hormonproduktion er uforandret. Hypotesen er derfor, at det skyldes hormonforstyrrende stoffer, forklarer Lise Aks­glæde.

Hormonforstyrrende stoffer optræder hovedsageligt i form af kemikalier i den mad, vi spiser, ligesom de findes i en lang række andre produkter, som vi bruger hver eneste dag. EU har udarbejdet en samlet liste over stoffer, der anses for at være hormonforstyrrende eller potentielt hormonforstyrrende. Listen tæller 194 stoffer.

Hos Center for Hormonforstyrrende Stoffer på Rigshospitalet bekræftes mistanken om hormonforstyrrende stoffer som mulig årsag til den hurtige forandring i pigernes pubertetsalder.

- Når ændringer sker så hurtigt, er det noget i vores livsstil eller i miljøet, for gener og biologien som sådan ændrer sig ikke med denne hastighed. Når bryster begynder at vokse, er det hormoner eller noget, der minder om dem, der skaber denne vækst. Derfor mistænker vi hormonforstyrrende stoffer, siger centerleder Anna-Maria Andersson.