Professor advarer mod net i underlivet nyhed

En skandale af mindst samme omfang som Boneloc-sagen kan være undervejs i det danske sundhedsvæsen. Professor i gynækologi på Herlev Sygehus Gunnar Lose advarer mod syntetiske "net" - mesh-implantater, som mange hundrede danske kvinder med nedsunket underliv har fået indopereret.

Net i underlivet er en tikkende bombe

I Ugeskrift for Læger kalder han metoden for "en tikkende bombe", fordi komplikationerne ved nettene, såkaldte mesh-implantater, kan være yderst alvorlige - i enkelte tilfælde dødelige. Nettene skal afhjælpe fødselsskader ved at sikre, at livmor og blære ikke falder ud af skeden.

- Internationale opgørelser viser, at hos 10 procent skærer nettet sig igennem til skeden, og 10 procent får smerter ved samleje. Det er mange, siger Gunnar Lose til Rizau.
- I sjældne tilfælde opstår der hul til tarmen eller urinvejene. Sker det, kan det ende med, at kvinden dør, siger han.

Gunnar Lose har flere gange opfordret Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen til, at sygehusene indskærpes, at de skal indrapportere skader og bivirkninger, uden at der er sket noget.

Lægeforeningen kræver Sundhedsstyrelsen advarer

Lægeforeningen vil have, at Sundhedsstyrelsen advarer lægerne, hvis det kommer frem, at medicinsk udstyr kan være sundhedsskadeligt og farligt for patienterne. Styrelsen skal være hurtigere til at indformere om farlige implantater.

- Det er uholdbart, at de amerikanske myndigheders advarsler ikke fører til effektiv handling hos de danske sundhedsmyndigheder, siger Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen i en kommentar til sagen til Ritzau

Læs også artiklen på JP.dk her

Læs også artiklen på MedWatch her