Prostatakræft elimineret ved behandling med en ”chok” dosis af testosteron nyhed

Mand med fremskreden prostatakræft menes at være blevet helbredt ved at læger eliminerede hans tumor med store doser testosteron.

Resultatet er beskrevet som uventet og spændende. De fleste behandlinger for prostatakræft går ud på at fratage tumoren forsyningen af testosteron da tumoren anvender dette som energiforsyning.
Andre alvorligt syge mænd som deltog i forsøget udviste respons som har forbløffet forskerne med tumor reduktion og opbremsning af sygdommens udvikling.
Niveauet af PSA (Prostate Specific Antigen), som er den markør som anvendes til at kontrollere forekomsten af prostatakræft, faldt hos den overvejende del af de 47 deltager i undersøgelsen.
Den ene af patienterne hvor PSA niveauet faldt til nul, og uden tegn på spor af sygdommen, efter 22 behandlinger over 3 måneder er tilsyneladende helbredt ifølge forskerne bag forsøget.
Professor Sam Denmeade, fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, USA, som har været leder af forsøget, anfører at formålet med forsøget har været at give kræftcellerne en chokbehandling i hurtig rækkefølge med meget høje efterfulgt af meget lave niveauer af testosteron i blodbanen som har resulteret i det uventede og spændende resultat.

Positiv effekt for samtlige patienter i forsøget

Samtlige af patienterne i forsøget havde kræft i vækst som udviste resistens overfor de seneste hormonbehandlinger med medikamenterne abiraterone og enzalutamide.
Behandlingen er revolutionerende fordi den er diametralt modsat den hidtil gældende opfattelse om at testosteron accelererer udviklingen af prostatakræft, som benzin på et bål, med behandlingens primær sigte rettet mod at forhindre forsyningen af testosteron eller blokere dens effekt.
Forskerne er I det tidlige stadium på forståelsen af hvordan processen foregår, og hvordan metoden kan bringes til anvendelse i behandlingen af prostatakræft - og anfører, at hos mange af patienterne i forsøget er sygdommen stabiliseret uden udvikling i mere end 12 måneder.
De tidlige resultater af forsøget har været præsenteret på det netop afholdte symposium ”Molecular Targets and Cancer Therapeutics” i München i Tyskland. Læs nærmere og forsøget her.

Fakta om prostatakræft

  • I Danmark konstateres der årligt cirka 5.000 nye tilfælde af prostatakræft og sygdommen koster cirka 1.000 patientliv om året.
  • Mænd hvor en bror eller faderen har haft prostatakræft har fordoblet risiko for at udvikle sygdommen.
  • En ud af 8 mænd bliver diagnosticeret med denne kræftform.
  • Gennemsnitsalderen for diagnosen prostatakræft er 65 til 69 år.
Læs mere om prostatakræft på Sundhedsguiden.dk