Fødevarestyrelsen har kunnet konstateret flere tilfælde, hvor forbrugere og restauranter har brugt hyldebær i maden, som efter kort tid har forårsaget diarré og opkastninger, som forårsages af hyldebærenes naturlige giftstoffer.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at hyldebær (både rå og umodne) skal koges 15-20 minutter, hvorved det giftige stof ødelægges og maden er sikker at indtage.
Er det farligt at bruge lidt rå hyldebær i min smoothie?
Ja, du bør under ingen omstændigheder anvende rå hyldebær i din mad - uanset mændgen. Fødevarestyrelsen har observeret flere tilfælde, hvor man har lavet smoothies med rå hyldebær, hvor personerne kort efter oplevede opkastninger og diarré.
Er umodne/grønne hyldebær giftige?
Ja, både umodne og modne rå hyldebær indeholder giftstoffer. Det ikke er nok at overhælde umodne hyldebær med kogende syltelage. Alle hyldebær skal koges 15-20 minutter for at fjerne giftstofferne.
Hvilke stoffer i rå hyldebær giver symptomer som diarré og opkastninger?
Vi ved endnu ikke hvilke stoffer der giver symptomerne. Man har dog fundet lektiner i hyldebær, selvom vi ikke, om de fundne lektiner kan være giftige for mennesker, men symptomerne ligner forgiftning med lektiner.
Vi ved, at der findes cyanogene glykosider (blåsyreglykosider) i blade og bær, dog er indholdet i bærrene så lavt, at det skulle give symptomer.