Rå hyldebær kan være giftige nyhed

Fødevarestyrelsen advarer mod at indtage rå hyldebær, som kan forårsage opkast, diarré, mavekramper og kvalme.

Fødevarestyrelsen har kunnet konstateret flere tilfælde, hvor forbrugere og restauranter har brugt hyldebær i maden, som efter kort tid har forårsaget diarré og opkastninger, som forårsages af hyldebærenes naturlige giftstoffer.

Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at hyldebær (både rå og umodne) skal koges 15-20 minutter, hvorved det giftige stof ødelægges og maden er sikker at indtage.

Er det farligt at bruge lidt rå hyldebær i min smoothie?

Ja, du bør under ingen omstændigheder anvende rå hyldebær i din mad - uanset mændgen. Fødevarestyrelsen har observeret flere tilfælde, hvor man har lavet smoothies med rå hyldebær, hvor personerne kort efter oplevede opkastninger og diarré.

Er umodne/grønne hyldebær giftige?

Ja, både umodne og modne rå hyldebær indeholder giftstoffer. Det ikke er nok at overhælde umodne hyldebær med kogende syltelage. Alle hyldebær skal koges 15-20 minutter for at fjerne giftstofferne.

Hvilke stoffer i rå hyldebær giver symptomer som diarré og opkastninger?

Vi ved endnu ikke hvilke stoffer der giver symptomerne. Man har dog fundet lektiner i hyldebær, selvom vi ikke, om de fundne lektiner kan være giftige for mennesker, men symptomerne ligner forgiftning med lektiner.

Vi ved, at der findes cyanogene glykosider (blåsyreglykosider) i blade og bær, dog er indholdet i bærrene så lavt, at det skulle give symptomer.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.