Raske overvægtige, der taber sig, dør for tidligt nyhed

Overvægtige får typisk flere sygdomme og dør tidligere end normalvægtige. Men en stor gruppe overvægtige er faktisk ikke syge af at veje for meget, og slankekure kan for dem betyde kortere liv, viser ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Derfor bør fokus flyttes fra vægttab til at holde en stabil vægt med sund kost og fysisk aktivitet

Undgå yo-yo vægt

Rapporten ”Skal overvægtige voksne tabe sig?” konkluderer, at der er 15 % højere dødelighed blandt raske overvægtige (BMI 25-30), der taber sig, sammenlignet med de raske overvægtige, der bevarer vægten.

- Den nye viden understreger netop, hvor vigtigt det er at forebygge, at vi overhovedet bliver overvægtige. Og er man først blevet overvægtig og i øvrigt er rask, er det vigtigt ikke at tage yderligere på. For denne gruppe er det bedste, de kan gøre, at undgå vægtstigning, være fysisk aktiv og spise sundt i stedet for at kaste sig ud i en masse kure for at tabe sig, forklarer professor Kim Overvad, der står bag rapporten.

Har man en BMI på over 30 er der dog ikke en højere dødelighed hvis man taber sig.

Læs også: BMI- Se om du vejer for meget eller for lidt

BMI bør ikke altid være rettesnor for hvor sund man er

Rapporten peger altså på, at der er behov for mere nuanceret rådgivning til overvægtige. Raske overvægtige bør følge de officielle anbefalinger om kost og fysisk aktivitet i stedet for udelukkende at have fokus på badevægten.

Hvorimod de overvægtige, der ud over et for højt BMI også har et stort taljemål eller har udviklet tegn på sygdom – især metabolisk syndrom med forhøjet blodtryk og kolesterol samt tegn på type 2-diabetes – formentlig stadig vil have gavn af vægttab.

- Overvægt er et stort samfundsproblem, og det er helt essentielt at undgå, at flere danskere bliver overvægtige. Men rapporten understreger, at vi i forebyggelsesregi ikke enøjet skal fokusere på BMI og tro, at vægttab i sig selv er facit på et længere og sundere liv for alle dem, der har lidt ekstra kilo på sidebenene, siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

Læs også: De nye kostanbefalinger - for et sundere valg

Ved ikke hvorfor slankekure er usunde

I følge rapporten ved forskerne endnu ikke, hvorfor vægttab tilsyneladende øger dødeligheden blandt overvægtige. Men muligeforklaringer er den måde, vægttabet er opnået på, og om man svinger i vægt efter vægttabet. For eksempel er der risiko for, at man ved vægttab taber gavnligt fedtvæv omkring bagdel og lår eller muskelmasse i stedet for det skadelige fedt på maven. Endelig er det muligt, at vægttabet frigør helbredsskadelige stoffer, som er deponeret i fedtvævet.

Læs også: Overvægt og vægttab

Vægttab er godt mod sygdom

Rapporten konkluderer også, at større befolkningsundersøgelser viser et fald i forekomsten af type 2-diabetes, hjerte karsygdomme og visse former for kræft efter tilsigtet vægttab blandt overvægtige.

Det er usikkert, om vægttab forbedrer livskvaliteten blandt overvægtige.


Læs hele rapporten her