Reduceret risiko for tarmkræft hos vegetarer nyhed

Tarmkræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Ny undersøgelse viser, at den rette diæt kan reducere risikoen for sygdommen.

Tarmkræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark. Ny undersøgelse viser, at den rette diæt kan reducere risikoen for sygdommen.

Reduceret risiko for tarmkræft hos vegetarer.

Tarmkræft er en samlet betegnelse for kræftsygdomme opstået i tyktarmen, blindtarmen eller endetarmen. I Danmark bliver der hvert år konstateret omkring 4.200 nye tilfælde af tarmkræft, dermed er tarmkræft en af de mest hyppige kræftformer. Årligt dør ca. 2.000 danskere af sygdommen. I 2014 blev det i Danmark besluttet at indføre et nationalt screeningsprogram for tarmkræft.

Forskellige studier har fundet, at en diæt bestående af meget rødt og forarbejdet kød er forbundet med øget risiko for tarmkræft, mens en diæt med et stort indhold af frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter er associeret med en reduceret risiko for tarmkræft. I forlængelse af tidligere fund ønskede forskerteamet at undersøge risikoen for tarmkræft blandt vegetarer.

Den nye undersøgelse har Dr. Michael J. Orlich, of Lorna Linda University, CA, som medforfatter og forskerne har offentliggjort deres konklusioner i magasinet JAMA Internal Medicine. skriver Medical News Today.

Forskerne analyserede 77.659 personer, som i perioden 2002 til 2007 besvarede spørgeskemaer omkring deres madindtag og helbred. Svarene blev herefter sammenholdt med et cancerregister, så man kunne se om nogen af deltagerne fik kræft i den efterfølgende periode.

I gennemsnit blev personerne i forsøget fulgt i 7,3 år. Blandt deltagerne blev 490 personer diagnosticeret med tarmkræft. Sammenlignede man personer, som fulgte en vegetarisk diæt med personer, der ikke gjorde, viste det sig, at vegetarerne havde 22% mindre risiko for at udvikle tarmkræft.

Hvis det kan bevises, at den reducerede risiko for tarmkræft overvejende skyldes den vegetariske diæt, kan det vise sig at være et vigtigt element i forebyggelsen af sygdommen.

Læs også om måltidkasser