Forskere finder revolutionerende bio markør for klinisk depression nyhed

Forskere finder revolutionerende bio markør for klinisk depression hos teenage drenge.

Unge mænd med depressive symptomer og højt cortisol tal er de mest udsatte.

Forskere ved University of Cambridge har fundet en revolutionerende måde til at identificere teenage drenge med disposition for at udvikle depression senere i tilværelsen.
Læger har i årtier været tvivlrådige overfor hvem som er i risiko for udvikling af depression, men forskere har nu fundet den første bio markør – eller biologiske vejskilt – for klinisk depression.

Teenage drenge som bærer en kombination af depressive symptomer og forhøjet niveau af stress hormonet cortisol er op til 14 gange mere udsatte for at udvikle klinisk depression end dem som ikke udviser samme træk.

Omkring 1 ud af hver 6 personer lider af klinisk depression på et eller andet tidspunkt i tilværelsen og 75% af mentale lidelser starter inden 24 års alderen. Forskere mener at denne seneste opdagelse, publiceret den 18/1 – 2014 i National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), kan medvirke til at målrette behandling og betyder at lægen kan gribe ind tidligere i forløbet.

Professor Ian Goodyer fra University of Cambridge, som har ledet forskningen siger: “Depression er en rædselsfuld sygdom som rammer så mange som 10 millioner mennesker i U.K. på et eller andet tidspunkt i tilværelsen. Ved hjælp af vores forskning har vi nu en konkret mulighed for at identificere de teenage drenge som har den største sandsynlighed for at udvikle klinisk depression”.

- Det vil hjælpe os til en strategisk målrettet forebyggelse og indsats overfor disse udsatte personer og forhåbentligt medvirke til at reducere deres risiko for episoder af alvorlig depression og følgevirkninger deraf i deres voksne tilværelse.

Indtil videre er det ikke muligt at forudsige samme problem for kvindelige patienter grundet forskelle i cortisol niveauet mellem mænd og kvinder.

Læs videre om forskningsresultaterne i avisen The Independent.

Læs videre om emnet på Sundhedsguiden’s sektion om fisk og depression.