Rødvinsgenerationen snubler efter bare én enkelt genstand nyhed

Midaldrende er så dårlige til at undgå forhindringer efter blot én enkelt genstand, at de risikerer at komme ud for faldulykker. Det konkluderer hollandske forskere efter forsøg med en gruppe 62-årige og alkohol.

En enkelt genstand gør ældre usikre

Efter en enkelt genstand havde 13 af de 14 personer nedsatte reaktioner og svært ved at undgå forhindringer på et løbebånd. Efter to genstande blev det endnu sværere.

- Resultatet viser utvetydigt, at selv den mængde alkohol som det regnes for sikkert at køre med, i alvorlig grad hindrer evnen til at undgå forhindringer, siger Judith Hegeman fra Sint Maartenskliniek Nijmegen i Holland til Videnskab.dk

De seneste tal fra Institut for Folkesundhed viser, at der er sket en kraftig stigning i ældres alkoholforbrug.

- Vores forskning viser, at de evner vi bruger til at undgå forhindringer, bliver kraftigt nedsat efter indtagelse af blot én genstand. Tidligere forskning peger på, at op mod 20 procent af fald i hjemmet skyldes indtagelse af to eller flere genstande inden for de seneste seks timer, siger Judith Hegeman.

Flere falder i hjemmet

Statens Institut for Folkesundhed oplyser, at der er sket en stigning i alkoholrelaterede ulykker i hjemmet siden 1998.

- De midaldrende er den aldersgruppe, hvor andelen af fald, hvor alkohol er involveret, er størst. 20 procent af midaldrende mænds faldulykker er alkoholrelaterede, mens tallet er godt seks procent for kvinder. Tallet er dog muligvis større, da det ofte ikke registreres i skadestuen, at man er alkoholpåvirket, siger Bjarne Laursen Seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed til Videnskab.dk

De hollandske forskeres resultat peger på, at andelen af alkoholrelaterede ulykker kan være langt større, da selv umålelige doser alkohol påvirker midaldrende.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.