Rygning er skyld i blodprop hos 40 årige nyhed

Hvis du trods din alder får en blodprop, og er ryger, så er det i over 80 procent af tilfældende din rygnings skyld. En ny dansk undersøgelse viser, at langt de fleste rygere i 40– og 50-års, som får en blodprop, kunne have undgået det , hvis de havde kvittet smøgerne. Undersøgelsen, afviser dermed myten om, at sygdomme som opstår pga af rygning, først viser sig sent i livet.

Rygning kan gøre dig syg langt tidligere

88 % af de hjertesygdomstilfælde man finder blandt 40-49-årige kvinder, der ryger, skyldtes deres rygning. Eller sagt på en anden måde, 88 % af de kvinder, som ryger og får en hjertesygdom, kunne sandsynligvis have undgået sygdommen, hvis de ikke havde røget. For mænd er andelen 79 % i samme aldersgruppe.
Det viser en stor undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed står bag sammen med bl.a. Harvard Universitetet, og som netop er publiceret i American Journal of Public Health.

Læs også: Blodprop i hjertet - Symptomer, behandling

Så udsatte er kvindelige rygere

I undersøgelsen indgik 192.067 kvinder og 74.720 mænd. For kvindelige rygere mellem 40 og 49 år var risikoen for at få hjertesygdom 8,5 gange større end for kvinder i samme aldersgruppe, der aldrig havde røget. Derudover skyldtes 88% som sagt af hjertesygdomstilfælde, der opstod blandt disse kvinder, rygning.

Læs også: Sådan kan du stoppe med at ryge

Så udsatte er mandelige rygere

For de 40-49-årige mænd i undersøgelsen der røg, var risikoen for at få hjertesygdom 4,7 gange større end for mænd i samme aldersgruppe, der aldrig havde røget. Blandt disse mænd kunne 79 % af hjertesygdomstilfældene som nævnt tilskrives rygning. Således kunne 79 % af 40-49 årige mænd, som røg og fik hjertesygdom, have undgået sygdommen, såfremt de ikke havde røget.

Læs mere på Statens Institut for Folkesundhed

Se abstrakt på American Journal of Public Health