Rygning under graviditet kan være skyld i barns depression nyhed

Vi ved godt at rygning under graviditeten ikke er sundt for det ufødte barn. Nu viser ny forskning, at rygning ikke kun giver lavere fødselsvægt og risiko for for tidlig fødsel, rygning efterlader også varige spor i hjernen. Rygning under hele graviditeten kan påvirke hjernens udvikling hos det ufødte barn og det kan muligvis øge risikoen for depression og angst hos barnet.

Mindre hjerner hos børn med ryger-mødre

Et Hollandsk forskerteam har tidligere påvist, at børn, hvis mødre røg under hele graviditeten, har mindre hjerner end børn af ikke-rygende mødre og børn hvis mødre stoppede med at ryge, da de opdagede, at de var gravide.

Forskerne har derfor gerne ville undersøge, om forskellen var permanent, eller om det ville udligne sig, når børnene voksede til. Så forskerteamet, som blev ledet af Hanan El Marroun MR scannede hjernerne på 113 børn i alderen 6 til 8 år ,hvis mødre røg under graviditeten, og 113 børn, hvis mødre ikke røg. Børnenes adfærds-og følelsesmæssig funktion blev også testet .

Læs også
: Rygning er skyld i blodprop hos 40 årige

mulig sammenhæng til depression og angst hos børn

Forskerne fandt, at de børn, hvis mødre røg, samlet set havde mindre hjerner og en reduceret mængde af grå- og hvid hjernemasse, forrest i storhjernen i pandelappen. Det er det område, som bl.a. har at gøre med vores personlighed, koncentrationsevne, planlægning og problemløsning. Samtidig viste test, at der var en sammenhæng mellem disse forandringer i hjernen og symptomer på depression og angst hos børnene.

- Ikke alle børn af rygende mødre havde symptomer på depression og angst, og undersøgelse kan derfor heller ikke definitivt sige, at der er en sammenhæng . Men fordi vi allerede ved, at rygning er skadeligt for børn, er her endnu en grund til hvorfor man fortsat skal rådgive kvinder om at holde op med at ryge, når de er gravide, siger Hanan El Marroun.

Læs også: Hjernen - sådan er den bygget op

Rygestop under graviditet gør en forskel

Forskerne ikke spore nogen forskel på de børns hjerner, hvis mødre ikke røg, og de børn, hvis mødre stoppede med at ryge straks efter de opdagede at de var gravide, Forskerne konkluderer derfor, at det ikke er for sent at stoppe med at ryge, efter man er blevet gravid.

Læs abstrakt af undersøgelsen Prenatal Tobacco Exposure and Brain Morphology: A Prospective Study in Young Children her