Sammenhæng mellem leddegigt og tarmflora nyhed

Hemmeligheden bag leddegigt findes måske i tarmen. Forskere har nemlig identificeret en bakterie i tarmen, som kan sættes i forbindelse med leddegigt. Opdagelsen kan på langt sigt åbne for helt nye behandlingsmuligheder for patienter med den autoimmune sygdom.

Tarm og immunsystem hænger sammen

Man ved ikke med sikkerhed, hvad der forårsager leddegigt, men man ved, at det er en autoimmunsygdom, hvilket betyder, at kroppens immunsystem angriber sit eget væv. Og det er her, tarmbakterier kommer ind. Tarmbakterier har et tæt og indviklet forhold med vores immunsystem. I tarmen skal vi nemlig kunne tolerere og udnytte nyttige mikrober, samtidig med at vi i tarmen skal kunne genkende og nedkæmpe dårlige mikrober.

Læs også: Leddegigt - symptomer og behandling

- Forskere har i årevis haft mistanke om, at udviklingen af autoimmune sygdomme som f.eks leddegigt er afhængig af tarmens mikroorganismer, det har vi kunne se i både menneske- og dyremodeller, siger immunolog Diane Mathis fra Harvard Medical School i Boston

- Nu kan vi begynde at bekræfte denne mistanke. Det er et meget slående resultat vi har opnået.

Læs også:
Hver fjerde har alt for få tarmbakterier

Bakterie i tarmen identificeret

De to immunologer Diane Mathis og Dan Littman, som står bag forskningsresultatet, har identificeret en bakterie i tarmen, som findes i markant flere personer med sygdommen, leddegigt og psoriasisgigt end personer uden de autoimunesygdomme. Forskerne har undersøgt afføringsprøver fra 114 borgere, nogle med leddegigt, andre med psoriasisgigt, nogle helt raske og så en gruppe, som netop er blevet diagnosticeret med leddegigt.

Forsøgspersonerne af den sidstnævnte gruppe var især interessante, fordi de endnu ikke var i behandling for deres sygdom. I denne gruppe fandt forskerne en bakterie ved navn Prevotella copri i 75% af personernes tarme. Til sammenligning var samme bakterie i 37% af patienterne med enten leddegigt eller psoriasisgigt, som var i behandling og i 21% af de raske kontrolpersoner . Det sidste tal svarer til forekomsten af Prevotella copri i den almindelige befolkning i de industrialiserede lande.

Kender endnu ikke sammenhængen mellem Prevotella copri og leddegigt

Forskerne ved ikke om bakterien er skyld i leddegigt eller om det er leddegigt-patienternes immunforsvar, som giver plads for bakterien. Der skal langt mere forskning til før man kan sige mere klart hvordan sammenhængen er mellem bakterien og autoimsygdommen.

Resultatet af undersøgelsen åbner dog for muligheden, at man på sigt kan behandle leddegigt ved at påvirke tarmfloraen.

Læs undersøgelsen Expansion of intestinal Prevotella copri correlates with enhanced susceptibility to arthritis her