Selv mindre stress påvirker din sundhed nyhed

En ny undersøgelse peger på at de små daglige stressfaktorer kan føre til sundhedsmæssige problemer senere i livet. Men en simpel strategi kan måske hjælpe.

Bare lad det ligge. Sådan lyder det ofte fra venner og familier, når vi deler vores frustrationer omkring et skænderi, overarbejde eller lignende. Det kan lyde banalt, men rådet kan faktisk være rigtig godt, lyder det fra en af forskerne bag studiet. Det skriver Medical News Today.

- Det betyder at sundhedsresultaterne ikke bare afspejler, hvordan folk reagerer på daglige stressfaktorer eller antallet af stressfaktorer de udsættes for - der er noget unikt om, hvor negativt de føler den næste dag, der har vigtige konsekvenser for fysisk sundhed, siger Kate Leger fra University of California, der har foretaget undersøgelsen.

Disse resultater er nu blevet offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Der findes ikke ubetydelig stress

For eksempel kan en misforståelse med en ven i dag føre til sundhedsspørgsmål senere i livet, hvis vi lader denne stressfaktor overføre til næste dag

Det er nemlig de længerevarende negative tanker omkring stresspåvirkninger, der fører til svækkelse af vores fysiske sundhed.

Det er der to sandsynlige grunde til, mener forskerne.

  1. For det første aktiverer dvælende negative følelser stressrelaterede systemer på en vedvarende basis, og derved svækker kroppen og gør den mere modtagelig for sygdom.
  2. En anden forklaring kan være, at negative stemninger kan føre til skadelige adfærd, som i det lange løb kan forårsage en persons sundhed at forværres.

"Bare lad det ligge"

Det kan virke svært, men rådet om bare at lade det ligge, og i praksis forsøge at afvise de små interne frustrationer, kan være den mest optimale måde at bearbejde de negative følelser.

Disse små hændelser, har også indflydelse på den overordnede sundhed, og det står i kontrast til hvordan de fleste forbinder stress og sundhed.

- Når de fleste mennesker tænker på de typer stressfaktorer, der påvirker sundhed, tænker de på store ting som f.eks. død eller skilsmisse, forklarer Leger.

De små ting betyder også noget

Leger og hendes team kiggede på data hentet fra Midlife i USA's National Longitudinal Study of Health and Well-being. I begyndelsen af undersøgelsen blev deltagerne bedt om at udfylde en 8-dages undersøgelse, der registrerede deres daglige følelsesmæssige tilstande.

Hver dag igennem denne periode måtte deltagerne registrere "hvor meget af tiden i løbet af de sidste 24 timer" de havde oplevet hver af de følgende negative følelser: nervøsitet, værdiløshed, håbløshed, ensomhed, frygt, irritation, skam, nedtrykthed, vrede, frustration, rastløshed eller følelsen af "at alt var en byrde."

Derudover blev de bedt om at forklare, hvilke daglige stressfaktorer der udløste de følelser, de oplevede.

Flere sundhedsmæssige konsekvenser

Ti år efter denne indledende undersøgelse blev deltagerne bedt om at rapportere om de havde udviklet kroniske sygdomme, eller oplevede sundhedsproblemer, der forstyrrede dagligdagen, som f.eks. besværliggjorde regelmæssige opgaver som at klæde sig på eller købe ind.

Forskerne fandt at de, der ikke kunne give slip på negative følelser forårsaget af daglige stressfaktorer, havde tendens til at opleve flere sundhedsmæssige problemer. Herunder bl.a. kroniske sygdomme og funktionelle begrænsninger senere i livet.