Små børn og babyer bør undgå riskiks og risdrik nyhed

Ris indeholder uorganisk arsen, som er kræftfremkaldende, hvis man får for meget af det. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu, at man ikke giver små børn og babyer risdrik og riskiks, hvor indholdet af uorganisk arsen er forholdsvis højt.
En risikovurdering af indholdet af uorganisk arsen i ris, får nu Fødevarestyrelsen til at komme med nye anbefalinger om risprodukter til børn

Arsen er kræftfremkaldende

Hvad er arsen?

Arsen er et sporelement, som findes bl.a. i vand, fisk, ris og tang.
Det meste arsen vi får via vores kost, er organisk og er ikke giftigt.

Uorganisk arsen findes især i ris, tang og drikkevand.
Uorganisk arsen er sundhedsmæssigt problematisk, da det kan forårsage kræft hos mennesker fx lungekræft og hudkræft
Ris kan sagtens fortsat være en del af en sund kost, men forældre til små børn bør ikke give deres børn risgrød hverdag, og de bør slet ikke give dem risdrik og riskiks.

Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft.

Børn kan nemt få for meget ris

Grunden til at fødevarestyrelsen nu anbefaler, at man er særlig opmærksom på små børn, er fordi, de spiser meget i forhold til deres kropsvægt og derfor risikerer at få forholdsvis meget uorganisk arsen i ind i kroppen.

Man skal ifølge Fødevarestyrelsen ikke være bange for, at ens barn har en større risiko for at få kræft mens det er lille, fordi det har spist mad med ris. Risikoen er på langt sigt, fordi processen med at udvikle kræft er en langsom proces.

- Vores mål er ikke at sætte en skræk i livet på forældrene, men med den sikre viden vi har i dag om uorganisk arsen i riskiks og risdrik, synes vi at det er rimelig at gøre forældre opmærksomme på risikoen, så de kan tage bevidste valg for deres børns , forklarer Henrik Dammand Nielsen , kontorchef i Fødevarestyrelsens afdeling for kemi og fødevarekvalitet

Fødevarestyrelsens nye anbefalinger om risprodukter:

  • Variér grøden og sørg for at børnene ikke får risbaseret grød hver dag – f.eks risengrød. Vær opmærksom på at fuldkornsgrød tit indeholder ris. Der er ingen forskel på om grøden er hjemmelavet eller købt færdig lavet fx i pulverform i en forretning
  • Giv ikke dit barn risdrik. Risdrik indeholder arsen, giv dit barn almindelig mælk, medmindre det ikke kan tåle det pga allergi eller laktoseintolerans
  • Giv ikke dit barn riskiks. Riskiks indeholder en del arsen. Giv dit barn frugt eller gnavegrønt i stedet.

Nye undersøgelser på vej

Fødevarestyrelsen er allerede i gang med flere analyser af risprodukter, som ikke tidligere har været undersøgt . I den nye undersøgelse kigger man på b.la. morgenmadsprodukter, der er lavet på ris og risnudler man laver også flere analyser på ris og riskiks. Undersøgelsen skulle gerne være klar i juli i år.