Sodavand kan være årsag til for tidlig fødsel nyhed

Sodavand og saft som indeholder sukker eller sødemidler, kan øge risikoen for for tidlig fødsel, viser et nyt studie udført af svenske og norske forskere. Det er vigtig at forebygge for tidlig fødsel, da det kan føre til for tidlig død, sygdom i barndommen og funktionsproblemer.

Livsstil årsag til for tidlig fødsel

Norske og svenske forskere har kigget på data fra fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), ved Nasjonalt folkehelseinstitutt for at finde årsager til for tidlig fødsel. De kiggede på livsstil, kost, infektioner og arvelighed.

-Vi har ikke fundet klare enkeltstående årsager til for tidlig fødsel (Fødsel før udgangen af 37. uge) , men det ser ud til, at der er øget risiko ved overvægt og nogle enkelte kost forhold, fx søde drikke. Siger forskerne i deres rapport.

Læs mere om for tidlig fødsel her

Dansk undersøgelse viser samme resultat

I en dansk undersøgelse har man tidligere fundet en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og for tidlig fødsel. Den danske undersøgelse kiggede dog ikke på sukkersødede drikkevarer.

- Vi har undersøgt de samme data i MoBa, som i den danske undersøgelse og har fundet, at kvinder som drak mindst et glas sød drik om dagen, havde en let øget risiko for at føde uge 37

De kvinder, som drak mest sodavand og saft, havde en højere BMI ( bodymass index), en lavere uddannelse og var oftere rygere og enlige , end gennemsnittet. De statiske tal er derfor renset for disse faktorer, som kan påvirke indtaget af søde drikke og fødselsvægt.

Drik saft og sodavand med omtanke

Forskerne peger på, at det at fortidligt at drage en konklusion omkring hvorvidt søde drikke kan udløse fortidlig fødsel, men peger på at den danske undersøgelse viser samme tendens som den svensk/ norske. Det er nødvendigt med kontrollerede kliniske studier for at kunne drage en konklusion, men forskerne opfordrer gravide kvinder til at være tilbageholdende med sodavand og saft.

Om studiet

Studiet er gennemført i samarbejde mellem Nasjonalt folkehelseinstitutt, Sahlgrenska Universitetssygehus og Sahlgrenska Akademin i Gøteborg. 60761 gravide deltog i studiet , hvor tre spørgeskemaer omkring livsstil og konst blev udfyldt i løbet af svangerskabsperioden. Data fra Medisinsk Fødselsregister blev sammenholdt med denne information.

Se abstrakt af undersøgelsen, som er publiceret på The American Journal of Clinical Nutrition