Sorg kan have en katastrofal konsekvens for immunforsvaret hos ældre nyhed

Forskere mener at kunne bevise, at sorg kan have en katastrofal konsekvens for immunforsvaret hos ældre mennesker. Dette kan være forklaringen på, hvorfor så mange ældre dør hurtigt efter tabet af deres ægtefælle.

Forskere mener at kunne bevise at sorg kan have en katastrofal konsekvens for immunforsvaret hos ældre mennesker og kan være forklaringen på hvorfor så mange ældre dør hurtigt efter tabet af deres ægtefælle.
Et forskningsprojekt har fundet svækkelse af en vital komponent af immunforsvaret som beskytter kroppen mod fatale infektioner som opstår under sorg perioder over tabet af en nærtstående.

Forskerne fandt også at fænomenet kun optræder hos personer over 65 år. Men undersøgelsen viste også at yngre personer synes at være mindre udsatte for påvirkninger af immunforsvaret grundet sorg.

Undersøgelsen omfattede analyse af den hvide blodcelle Neutrophil som spiller en vital rolle i kampen mod invaderende bakterier og andre infektioner som kan før til alvorlig sygdom såsom lungebetændelse som ofte koster livet for ældre sorgramte mennesker.

Neutrophil er en meget aktiv hvid blodcelle som fortærer og gør det af med hurtigt delene bakterier såsom lungebetændelse. ”Hvis dine Neutrophils ikke fungere ordentligt og du udsættes for lungebetændelse så er du i vanskelligheder” siger Dr. Anna Phillips fra Birmingham University.

Undersøgelsen omfattede funktions respons for Neutrophils i en gruppe på 30 personer af sorgramte yngre og ældre personer samt ikke sorgramte personer.

Med et reduceret Neutrophil tal hos ældre sorgramte personer var deres evne til modstå bakterier og destruktive molekuler kompromitteret. Neurophil tallet hos sorgramte yngre mennesker var ikke påvirket på same måde påviste Dr. Phillips.

”Vi fandt dette virkeligt interessant og det kan være en af kerne årsagerne til at sorgramte ældre personer er mere modtagelige for infektion” fortalte Dr. Phillips på British Science Festival på Birmingham Universitet.

The skadelige påvirkning af sorg på immunforsvaret kunne spores til forstyrrelser i balancen af de to hormoner, Cortisol og dehydroepiandrosterone sulphate (DHEAS) som spiller en vigtig rolle i kroppens respons til stress.

Balancen mellem de to hormoner forblev intakt hos yngre sorgramte personer men hos ældre personer var cortisol tallet væsentligt forøget sammenlignet med et reduceret tal for DHEAS.

DHEAS er kendt for at modvirke den skadelige effekt af cortisol under stresspåvirkning og beskytter immunforsvaret, og DHEAS tallet reduceres med alderen

“Cortisol er kendt for at undertrykke dele af immunforsvaret under perioder med højt stress så en ubalance mellem cortisol og DHEAS har indflydelse på evnen til at beskytte mod sygdom og infektion under sorg” udtaler Professor Janet Lord som også er fra University of Birmingham og med forsker på undersøgelsen.

Evidens peger på at andre elementer af immunforsvaret også påvirkes af stress og sorg herunder T- celler som hører til kroppens såkaldte dræber celler som er væsentlige for bekæmpelse af virus infektioner og kræft mener forskere.

Andre undersøgelser har vist at personer påvirket af sorg reagerer mindre godt overfor influenza vaccination.

Den alder hvor tab af en nærtstående begynder at få kritisk indflydelse på immunforsvaret er omkring 65 års alderen.

Undersøgelsens ældre personer var 65 år eller ældre og de yngre deltagere mellem 28 og 45 år. - Den psykologiske konsekvens af sorg har et langt forløb som kan vare op to år jævnfør Dr. Phillips.