Spejl kan snyde hjernen og lindre kroniske smerter nyhed

Et spejl kan være udvejen fra et kronisk smertehelvede – eller vække liv i en lammet arm. Den såkaldte spejlbehandling bliver i dag brugt til behandling af nerveskader, fantomsmerter, lammelser og CRPS, som er en smertefuld sygdom i nervesystemet.

Spejl hjælper kroniske smertepatienter

Behandling går ud på, at man holder et spejl op, så patienten ikke kan se den arm, som er lammet eller som smerter. Men derimod ser et spejlbillede af sin raske arm.

Ved at se på den raske arm. som bevæger sig og ikke gør ondt, kan man snyde hjernen til at tro at, det er den syge arm man kigger på, og at den er fuld funktionsdygtig.

- Når man har ondt et sted på kroppen, bliver der populært sagt skabt et billede af smerten oppe i hjernen. Det er dét billede, som man forsøger at snyde hjernen til at viske ud, når man bruger spejlbehandling, forklarer overlæge Niels Søe Nielsen fra Gentofte Hospital til Politiken.

Behandling er endnu eksperimenterende

Undersøgelser foretaget i USA og Sverige viser, at behandlingen har en gavnlig effekt. Der er dog endnu ikke lavet store videnskabelige undersøgelser af effekten.

Behandlingen er dog billig og uden bivirkninger eller brug af medicin. Herhjemme har bl.a. ergoterapeuter benyttet sig af behandlingen de sidste 4-6 år til genoptræning.

Ny forskning fra USA tyder på, at også gigtpatienters smerter kan lindres ved spejlbehandling.

Læs hele artiklen på Politiken.dk her.

Billedet stammer fra hjemmesiden www.ergoklinikken.dk