Ekspert på muggen mad
Opdager man en mugplet på sine fødevarer, så er det, i visse tilfælde, i orden at skære mugpletten væk og spise resten, fortæller Leslie Bonci, chef for ernæringsafdelingen på University of Pittsburgh Medical Center.
Men hun fortæller dog også: ”Nogle former for mug kan være ganske giftige for kroppen. Man kan udvikle respiratoriske symptomer, mavetarm symptomer og sommetider allergiske reaktioner. Visse former for mug kan være meget farlige.”
Hvis fødevarerne har en naturlig hård konsistens, som f.eks. gulerødder, pærer eller fast skæreost, er der ikke noget farligt ved at spise det, hvis man først har fjernet muggen. ”Det er svært for mugsvampen at gennemtrænge disse fødevarer” forklarer Bonci.
Har man med mere bløde fødevarer at gøre, ”Så kan man ikke være sikker på hvornår man har skåret muggen helt væk” fortæller Bonci. Så hvis man har en klase vindruer, og der er mug på et par af vindruerne, anbefaler Bonci at man smider hele klasen ud.
Bonci’s liste over fødevarer, som kan spises hvis man fjerner mugpletten:
- Hård frugt/grøntsager: skær 1-2 cm rundt om mugpletten for komme af med det
- Fast skæreost: Skær 1-2 cm rundt om mugpletten og lav en ny indpakning af osten
- Salami/tørret skinke: skrab eller skær mugpletten væk
- Gorgonzola/Blåskimmelost: skær mugpletten væk
Har du fjernet en mugplet fra en fødevare, skal du ikke ligge det tilbage i den samme emballage, da der stadig kan være mugspor i selve emballagen. Man bør ligeledes vaske hele ens grøntsagsskuffe, hvis man finder en grøntsag med mug på.
Følgende fødevarer bør man smide ud, hvis man finder så meget som en lille plet mug:
- Brie/camembert
- Bacon
- Pasta
- Syltetøj
- Yoghurt
- Brød
- Nødder
- Bløde frugter/grøntsager
- Gryderetter
- Madrester
Læs også: Sådan finder du mad ud af huset i Århus