Stamcelleterapi forbedrer synet hos blinde nyhed

Forskere har forbedret synet hos to mennesker der var næsten blinde. Patienterne var med i et forsøg, hvor man injicerede deres øjne med stamceller fra fostre. Forsøgspersonerne lider af henholdsvis tør AMD og Stargardt sygdom.

De to kvinder, som deltog i det amerikanske forsøg, var begge registreret som blinde. De oplevede at deres syn blev forbedret i løbet af nogle uger efter at have fået stamcelle behandling.

Læs også: Fedt er godt for øjnene.

Håb for AMD patienter

Gennembruddet giver håb om en fremtidig kur på patienter, som lider Aldersrelateret Macula Degeneration (AMD). Resultaterne, der blev offentliggjort i denne uge i The Lancet, giver et stort boost til området for stamceller forskning.

Læs også: AMD - Aldersbetinget maculadegeneration.

Ser bedre efter stamcellebehandling

Begge kvinder, som deltog i det amerikanske forsøg, lider af former for Macula Degeneration, som er en sygdom, der beskadiger sansecellerne i nethindeområdet, hvor det skarpe syn er lokaliseret.

Den første forsøgsperson er en kvinde i 70’erne , som lider af tør, den hyppigste årsag til blindhed i den vestlige verden. Hun gik fra at være i stand til at læse 21 bogstaver på en synstest diagram til 28 bogstaver.

Den anden, forsøgsperson, er en kvinde i i 50'erne, der lider af Stargardt sygdom, den mest almindelige form for makula-degeneration hos yngre patienter. Hun gik fra kun at være i stand til at se håndbevægelser, til at være i stand til at se finger bevægelser og bedre.

Behov for flere forsøg

Begge kvinder modtog stamcellebehandling i juli sidste år.

Forskerne peger på at det endnu er for tidligt at sige om de første gode resultater skyldes behandling eller placebo. Ifølge The Telegraph tester man netop nu 12 patienter i et europæisk stamcelleforsøg.