Store kønsforskelle i blodpropbehandling nyhed

Mænd har større sandsynlighed end kvinder for at blive behandlet, hvis de får en stor blodprop i hjertet, det skriver Hjerteforeningen på sin hjemmeside

Et nyt svensk studie, der netop er blevet fremlagt på den europæiske hjertekongres i Paris, viser at mænd og kvinder, der får en stor blodprop i hjertet, bliver forskelligt modtaget på hjerteafdelingerne.

Studiet fokuserer på to perioder; perioden 1998-2000 og perioden 2004-2006. I den første periode foregik behandlingen primært med medicin, mens ballonbehandling var det mest typiske i den anden periode.

Forskellen mellem mænd og kvinder er vokset

Konklusionen er, at der i begge perioder var et stort spænd mellem, hvor mange mænd og hvor mange kvinder, der fik den rette behandling i tide.

I 1998-2000 fik knap 71 procent af mændene ballonbehandling mod godt 63 procent af kvinderne. I 2004-2006 var andelen af mænd, der fik den rigtige behandling, vokset til 75 procent, mens andelen af kvinder stort set ikke var vokset og blot lå på 63,6 procent.

Studiet omfatter godt 30.000 svenske patienter nogenlunde ligeligt fordelt over de to perioder. Alle patienterne var ramt af store blodpropper i hjertet.