Stort fremskridt i celleterapi til diabetespatienter nyhed

Forskere har fundet ud af, hvordan stamceller bedst udvikler sig til insulinproducerende celler. I fremtiden kan det forbedre diabetesbehandlingen med celleterapi for type 1-patienter. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports.

Bedre insulinceller til celleterapi

Stamceller får det menneskelige væv til at vokse, og de sørger for, at det bliver repareret, hvis vi kommer til skade. Derfor er opdagelsen af, at de vigtige celler vokser bedre i et tredimensionelt miljø i stedet for i en flad petriskål, vigtig for fremtidig sygdomsbehandling med stamcelleterapi.

- Vi kan se, at de celler, der bliver produceret todimensionelt, ikke er gode nok. Man opnår bedre resultater ved at sætte cellerne i et tredimensionelt miljø og give dem de rigtige vækstbetingelser. Vi er derfor ved at udvikle et tredimensionelt dyrkningsmiljø i gelé i laboratoriet, som efterligner det, der findes inde i et foster, siger professor Anne Grapin-Botton, der sammen med kollegaer fra Schweiz og Belgien har fundet frem til de nye resultater.

Det internationale forskerteam har hjemme på Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet. Anne Grapin-Botton og hendes kolleger håber, at deres resultater med tredimensionelle udviklingsmiljøer kan få afgørende betydning for fremtidens celleterapi til behandling af type 1-diabetes.

Læs også: Diabetes er en folkesygdom

Celler med specielle egenskaber

På længere sigt kan denne viden også bruges i udvikling af stamcelle-behandlinger af kroniske sygdomme i andre organer som for eksempel leveren eller lungerne. Disse organer er ligesom bugspytkirtlen udviklet fra stamceller i 3D.

Forskerteamet har undersøgt, hvordan den tredimensionelle organisation af væv i den tidlige fostertilstand påvirker udviklingen fra stamceller til celler med mere specielle egenskaber.

Læs også: Derfor er gamle grøntsagssorter godt imod diabetes

-Vi kan se, at bugspytkirtlen ligner et smukt lille træ med grene. Stamcellerne langs grenene har brug for denne struktur for at danne insulinproducerende celler (beta-celler, red.) i fosteret. Vores forskning tyder på, at beta-celler kan udvikle sig bedre fra stamceller i laboratoriet i 3D end hvis man prøver at få dem til at udvikle sig fladt i en petriskål, siger professor Anne Grapin-Botton, der netop har fået resultaterne offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports.

DanStems hidtidige forsøg med beta-celler i en flad petriskål her kun givet dårligt fungerende celler. DanStem er støttet af Novo Nordisk Fonden og Det Strategiske Forskningråd.

Læs også: Type 1 sukkersyge