En kost rig på fibre kan reducere risikoen for tidlig død med op til 30%. Det antyder en undersøgelse offentliggjort i The Lancet, og rapporteret af The Telegraph.
40 års forskning ligger bag
Analysen, der fulgte kostvaner i næsten 40 år, viste, at de, der spiste masser af fødevarer som frugt og grønsager, fuldkornsbrød og pasta og fiberholdige morgenmadsprodukter, havde langt mindre chance for udvikle sygdomme som f.eks. diabetes og hjertekarsygdomme.
Samlet set så de, der spiste sådanne fødevarer, deres risiko for tidlig død reduceret med op til 30%. En fiberholdig kost syntes at reducere forekomsten af hjertesygdomme, kræft, slagtilfælde, type 2 diabetes med op til 24 procent.
Læs også: Kostfibre er vigtige for din sundhed.
Lavere kropsvægt
Hovedforfatter Professor Jim Mann fra University of Otago, New Zealand, siger:
- Sundhedsfordelene ved fibre understøttes af over 100 års forskning i dets kemi, fysiske egenskaber, fysiologi og virkninger på stofskifte.
Undersøgelsen viste også, at det var forbundet med lavere kropsvægt og kolesterolniveauer, som eksperter mener sandsynligvis bidrog til forbedringer i levetiden.
Spis 30 gram om dagen
Rådet er at spise omkring 30 gram fibre dagligt. Det kan f.eks. opnås ved at spise fem frugter og grøntsager, en fiberholdig morgenmad, to skiver fuldkornsbrød, en bagt kartoffel og en portion fuldkornspasta.
- Fiberrige fødevarer der kræver tyggeri og som holder meget af deres struktur i tarmen, øger mæthed og hjælper vægtkontrol, og kan med fordel påvirke lipid og glukoseniveauer. Fordelingen af fibre i den store tarm af de resistente bakterier har yderligere vidtrækkende virkninger, herunder beskyttelse mod tarmkræft, siger Jim Mann.
Hospitalsenhed Midt giver følgende eksempel på hvordan man kan opnå et indtag på ca. 30 g. fibre.
- 1,5 skive mørkt rugbrød på 75 g. giver 6 g. fibre.
- 2 stk. groft knækbrød 5 g. fibre.
- 2 skiver franskbrød 2 g. fibre-
- 1 dl havregryn 3 g. fibre.
- 3 kartofler 3 g. fibre.
- 100 g. gulerødder 2,5 g. fibre
- 1 dl ærter 4 g. fibre.
- 1 æble 2 g. fibre.
- 1 appelsin 2 g. fibre
- I alt ca.: 30 g. fibre
Annonce: Mecindo.dk - Dit online apotek
Analysen undersøgte 185 observationsstudier, der dækkede 135 millioner personer og 58 kliniske forsøg med næsten 5.000 voksne.
The UK Scientific Advisory Committee on Nutrition anbefaler at voksne spiser 30 g. fibre om dagen. I Storbritanien lever over 90% af befolkningen ikke op til denne anbefaling.
Flere store medier har rapporteret på undersøgelsen, og yderligere information kan findes i historierne bragt af Medical News Today og BBC.