Stressede får oftere demens nyhed

Der er en klar kobling mellem psykisk stress midt i livet, og det at udvikle demens - specielt Alzheimers. Et svensk studie har fulgt kvinder over en periode på 35 år.

Stress den væsentligste årsag til demens

Forskerne bag studiet har gennemgået en kortlægning af 1415 kvinders helbred, som går helt tilbage til 1968. 161 af kvinderne udviklede en form for demens, hovedsagelig Alzheimers. Studiet viser at de kvinder som havde oplevet længere perioder med stress midt i livet, havde optil 65 procent højere risiko for at udvikle demens, sammenlignet med dem, som ikke havde oplevet stress.

- Vi har lagt ind forskellige faktorer: overvægt, uddannelsesniveau, rygning, højt blodtryk, hjerte- og karsygdomme samt motionsvaner. Der er ingen af disse faktorer som synes at have samme påvirkning på demens som stress, siger Lena Johansson, som er sygeplejerske og arbejder på sin doktorgrad ved Enheten før Neuropsykiatrisk Epidemiologi (Epinep) ved Sahlgrenska akademiet på Gøteborgs universitet.

Studiet, som er publiceret i tidsskriftet Brain, bygger på data fra sundhedsundersøgelser af kvinder i Gøteborg i årene 1968, 1974, 1980, 1992 og 2000.