Studie: Mundbind kan forhindre en 2. bølge af COVID-19 nyhed

Brug af mundbind på tværs af hele befolkningen kan forhindre spredningen af COVID-19 og forhindre en anden bølge af smittespredning og dermed undgå yderligere nedlukninger. Det viser et britisk studie.

Studiet, som blev foretaget af forskere fra Cambridge og Greenwich Universitet, foreslår at nedlukninger ikke alene kan stoppe spredningen af coronavirus, og at selv hjemmelavede mundbind kan reducere smittespredningen kraftigt.

”Vores analyser understøtter den øjeblikkelige og universelle vedtagelse af ansigtsmasker af offentligheden,” siger Richard Stutt, der ledede undersøgelsen i Cambridge.

Han siger at en kombination mellem afstand mellem personer og visse nedlukninger kan være en “acceptable måde at kontrollere pandemien og genåbningen af den økonomiske aktivitet” indtil der bliver udviklet en vaccine.

I begyndelsen af pandemien var der ikke tilstrækkelige videnskabelige beviser for effektiviteten af ansigtsmasker til at bremse transmissionen af COVID-19, da det var en ukendt virus.

Men efter yderligere undersøgelser anbefaler WHO nu, at alle bærer et mundbind i offentligheden for at mindske smittespredningen.

I dette studie, kædede forskerne smitte med befolkningsniveau-modeller for at vurdere virkningen på sygdommens smittetryk (R-værdi), af forskellige scenarier med mundbind kombineret med periodiske nedlukninger.

Smittetrykket er det antal mennesker en smittet person selv smitter. Hvis smitte trykket er over 1, vil det samlede antal smittede dermed stige og kan føre til eksponentiel vækst.