Sådan styrker du balancen i alderdommen nyhed

Mere end 40.000 ældre på 65 eller derover bliver hvert år indlagt på grund af en faldskade. En stor del af dem dør inden for kort tid eller mister førligheden. Et nyt britisk forskningresultat viser, hvordan man kan styrke balancen, men man skal sætte tidlig ind.

Spis mælkeprodukter som barn og styrk balancen i alderdommen

Fald er den hyppigste ulykke blandt ældre mennesker, og de mere end 40.000 faldskader, som ældre på 65 eller derover pådrager sig hvert, kan have fatale konsekvenser. Britiske forskere fra Bristol University har i et nyt studie nu fundet en af kilderne til en god balance i alderdommen – mælkeprodukter.

Undersøgelsens resultater viser, at de ældre, som drak mest mælk og spiste flest mælkeprodukter i barndommen, havde 25 procent mindre risiko for at få alvorlige balanceproblemer.

Læs også: Aldersforandringer i sanseorganerne

- Dette er det første studie, der viser en positiv sammenhæng mellem indtag af mælkeprodukter som barn og fysisk formåen i alderdommen, lyder konklusionen fra forskerne, der netop har fået deres resultater udgivet i det internationale lægetidskriftet Age and Agening.

Livstruende fald

Den britiske undersøgelse blev lavet på baggrund af et studie, som allerede begyndte i 1930erne og nu bruges til at måle effekten af kost og livsstil i et længere sundhedsperspektiv. Af de mange børn, som deltog dengang, så forskerne nærmere på 400 mænd og kvinder, som i dag er mellem 63 og 86 år.

Læs også: Forebyg knogleskørhed via kosten

Det er værd at tage notits af resultaterne, for ifølge Sundhedsstyrelsen falder en tredjedel af alle over 65 én gang om året. Det kan ende med enten at slå den ældre ihjel eller skade for resten af livet. For eksempel dør hver femte ældre, der brækker hoften, inden for seks måneder. Samtidig kommer halvdelen af ældre, der får hoftebrud efter et fald, aldrig til at gå normalt igen.

Bedre form

Det var ikke kun de ældres balance, som nød godt af en barndom fyldt med mælkeprodukter. De bristiske forskere fandt også ud af, at de ældre, som havde fået flest mælkeprodukter som barn, kunne gå fem procent hurtigere end dem, der kun havde indtaget få eller ingen mælkeprodukter i barndommen.

Læs også: Patientsikkerheden skal styrkes i kommunerne

Ifølge en anden tidligere britisk undersøgelse koster faldskader hos ældre to procent af et lands samlede omkostninger i sundhedsvæsenet.