Sukkerholdige drikke ser ud til at udvikle skadeligt fedt omkring de indre organer nyhed

Foruden at være årsag til overvægt viser en ny undersøgelse at stærkt sukkerholdige drikke ser ud til at resultere i skadeligt dybtliggende fedtlag omkring de indre organer, også kaldet viceral fedt.


Sukkerholdige drikke ser ud til at udvikle skadeligt fedt omkring de indre organer

Viceralt fedt udgør en sundhedsrisiko.

Viceral fedt er en skadelig form for dybtliggende kropsfedt som sætter sig i bughulen og omslutter vitale interne organer som leveren, bugspytkirtlen og tarmene.

Vi har alle en grad af dybtliggende fedt, men for meget af det griber ind i hormonbalancen og forøger risikoen for type 2 diabetes og hjertesygdomme, og nogle undersøgelser knytter også forøget viceralt fedt til forøget risiko for Alzheimers og visse typer kræft.

Ifølge John Hopkins Medicine har kvinder med et taljemål på 100 cm og mænd med et mål på 88 cm en forøget risiko for sundhedsproblemer på grund af for meget viceralt fedt.

I tilknytning til den seneste undersøgelse tog Dr. Caroline Fox og kollegaer under det Amerikanske National Institute of Health (NIH) fat i sammenhængen mellem forbruget af sukkerholdige drikke og udviklingen af viceralt fedt og teamet publicerede fornyligt deres resultater i tidsskriftet ”Circulation” udgivet af American Hart Association (AHA)

Daglig indtagelse af sukkerholdige drikke udgør den største risiko for forøgelse af dybtliggende viceralt fedt.

Forskerne analyserede data fra 1.003 deltager med en gennemsnits alder på 45 år.

Ved begyndelsen og afslutningen af et undersøgelsesforløb på 6 år fik personerne foretaget en CT skanning til måling af viceralt fedt og udfyldte i perioden spørgeskemaer om deres forbrug af sukkerholdige drikke.

Personer blev derefter allokeret i en af fire grupper:

Ikke forbruger af sukker sødet drikkevarer

Sporadisk forbrug forstået som månedligt, men mindre end en sådan drik om ugen

Regelmæssigt forbrug forstået som ugentligt, men mindre end en drik om dagen

dagligt forbrug forstået som mindst en drik om dagen

Konklusionen var at dem som indtog sukkerholdige drikke dagligt havde den højeste koncentration af viceralt fedt på 853 kubikcentimeter sammenlignet med 658 kubikcentimeter for dem som ikke indtog sådanne drikkevarer.

Undersøgelsen er yderligere evidens at sukkerholdige drikke skader helbredet.

Forfatterne er ude af stand til at forklare de biologiske mekanismer bag konklusionen, men mener at det tilsatte sukker spiller en rolle i insulin resistens medforøget risiko for type 2 diabetes og hjertesygdomme.

På trods af sundhedsrisiko knyttet til de stærkt sødelige drikke er forbruget højt. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) indtager cirka halvdelen af US borgere sådanne sukkerholdige drikke hver eneste dag, og Dr. Fox konkluderer at undersøgelsen er yderligere dokumentation for at sukkerholdige drikke er sundhedsskadelige.

Seneste opdaterede retningslinjer i USA anbefaler at mindre en 10% af det daglige kalorieindtag må bestå af tilsat sukker. Medical News Today publicerede for nyligt tal fra Mexico hvor forbruget af drikke med tilsat sukker er faldet 12% efter indførelsen af en 10% skat på disse drikke.

Link til MNT artiklen om Mexico: http://www.medicalnewstoday.com/articles/304804.php

Tidskriftet Ingeniøren har tidligere udgivet en artikel om sukkerholdige drikkes skadevirkningerne for de indre organer. Artiklen kan læse her.

Læs mere på Medical News Today