Sund kost bedre en medicin ved blodprop nummer to nyhed

En hjertesund kost fuld af frugt, grøntsager og fisk, reducerer risikoen for at få endnu en blodprop eller et slagtilfælde hos mennesker med hjertekarsygdomme, som er i medicinsk behandling. Forsker opfordrer læger til at rådgive patienter i at spise hjertevenlig kost.

Kost reducerer risiko for blodprop- medicin gør det ikke alene

En undersøgelse over fem år med deltasgelse af 32.000 patienter fra 40 lande viste at de som spiste en hjerte-sund kost havde:

  • 15 procent lavere risiko for at dø af hjerte-karsygdomme

  • 14 procent lavere risiko for et få en ny blodprop i hjertet

  • 28 procent lavere risiko for hjertesvigt (chf)

  • 19 procent lavere risiko for et slagtilfælde


Mahshid Dehghan,
McMaster University

- Nogle patienter tror, at de ikke behøver at følge en sund diæt, fordi deres medicin allerede har sænket deres blodtryk og deres kolesteroltal, men det er forkert siger Mahshid Dehghan leder af undersøgelsen på McMaster Universitetets Population Health Research Institute (PHRI).

- En sund kost har sundhedsmæssige fordele, i tillæg til dem vi ser fra medicin, understreger hun

Læs også: Kvinde - kender du symptomerne på blodprop

Patienter rapporterer om kostvaner

Hvert år overlever mindst 20 milliner mennesker et blodprop eller et slagtilælde. Man ved, at den medicinske behandling, sænker risikoen for at få endnu en blodprop betydeligt, men undersøgelsen fra McMaster Universitetet er det første, der viser, at en sund diæt også har en stor betydning for at sænke risikoen.
I undersøgelsem blev deltagerne spurgt , hvor ofte de indtager mælk, grøntsager, frugt, fuldkorn, fisk, nødder, rødt kød og kylling i løbet af de sidste 12 måneder. Deltagerne blev også spurgt om indt til livsstil som f.eks. rygning, alkoholvaner og motion,. En sund kost blev målt på et højt indtag af frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder samt et højt indtag af fisk i modsætning til kød, kylling og æg.

Læs også: Så lidt fastfood ødelægger dine blodårer

Læger bør informere patieneter om hjertevenlig kost

Forskerne bag undersøgelsen mener at deres undersøgelse er den første, som viser, at sund kost har en forebyggende og beskyttende effect på patienter med hjertekarsygdomme , som tager medicin for at forebygge en ny blodprop i hjertet eller slagtilfælde eller død.

- Læger bør rådgive deres patienter i at spise en sundere kost. At de bør spise grøntsager, frugt, fuldkorn og fisk. Det kan reducere risikoen signifikant for tilbagevendende hjertekar problemer, udover hvad medicin kan gøre alene, siger Dehghan.

Undersøgelsen er publiceret online på American Heart Association Rapid Access Journal.

Boehringer Ingelheim har fondet undersøgelsen