Svamp i hovedbunden nyhed

Dette indhold er sponsoreret

Svamp i hovedbunden forveksles ofte med tør hovedbund. Det skyldes formentligt, at symptomerne ligner hinanden og begge tilstande er ubehagelige at døje med. Behandlingen for henholdsvis svamp i hovedbund og tør hovedbund er imidlertid meget forskellige. Svamp i hovedbunden skyldes infektion af hudsvampe kaldet dermatofytter. Hvor tør hovedbund skal behandles med fugtgivende behandling, skal svamp i hovedbunden behandles med et svampemiddel.

Symptomer og forekomst

Svamp i hovedbunden er mere udbredt blandt børn end voksne og i varmere klimaer end de nordiske. Alligevel døjer mange danskere årligt med svamp i hovedbunden, hvilket kan skyldes forskellige ting. Svampe trives i fugtige miljøer, hvilket ofte er grunden til, at svamp udvikles i vores hud. Svamp i hovedbunden kan klø og give irritation. På dette område ligner svamp i hovedbunden andre tilstande i hovedbundne, såsom tør hovedbund. Forskellen bliver imidlertid tydelig, når man nærstuderer sin hovedbund. Områder med svamp i hovedbunden kommer til udtryk som runde og ømme ‘plastre’, der kan være rødlige i farven. I nogle tilfælde kan disse svampeudslæt udvikle sig til blærer. Mistænker du dig selv for at have svamp i hovedbunden, skal du kontakte egen læge og rådføre dig om behandling.

Sådan slipper du af med svamp i hovedbunden

Svamp i hovedbunden skal altid behandles i samråd med læge. Behandlingen er langsigtet og kræver i de fleste tilfælde en opfølgning. Voksne behandles som regelt med terbinafin tabletter. Midlerne fluconazol eller itraconazol kan anvendes som et alternativ til tabletterne. Har dit barn svamp i hovedbunden, skal hun eller han behandles af en specialist. Kontakt gerne egen læge for at høre mere om mulighederne. Der findes ingen kostråd eller naturlige alternativer til behandlingen af svamp i hovedbunden. Denne viden kan forhåbentligt spare dig for en masse penge og besvær og forkorte behandlingsforløbet.

Gode råd til en sund hovedbund

Hårbundsvampene dermatofytter er zoofile. Det betyder, at deres foretrukne ‘værter’ er dyr og ikke mennesker. Det er også derfor, at smitten også opstår fra dyr til mennesker. Har du hund eller kat, kan det være en god idé at holde øje med dennes kløen. Det er naturligt, at hunde og katte får lopper, men skyldes kløen svamp i huden, kan du risikere at blive smittet med hovedbundsvamp. Som beskrevet tidligere trives svampe godt i fugtige miljøer. Ønsker du at opretholde et hovedbundsmiljø, som svampe ikke vil besøge, skal du derfor sørge for at holde hovedbunden tør. Føntør gerne håret tættest på din hovedbund efter bad og undgå at sætte svedigt hår op efter træning. En hovedbund skal have luft for ikke at fedte til og holde på fugten.