Tidlige tegn på diabetes, som du bør kende nyhed

Kvalme, vægttab og tågesyn er blandt symptomerne på diabetes.

Diabetes er en meget udbredt sygdom. Når man lider af diabetes, betyder det, at budspytkirtlen ikke virker ordenligt.

Budspytkirtlen producerer hormonet insulin, og diabetikere mangler insulin. Uden insulin kan kroppen ikke omdanne sukker til energi.

Når sukkeret ikke kan omdannes til energi, vil sukkeret ophobes i kroppen. Hvis det ikke behandles, kan det i værste tilfælde være livsfarligt.

En stor del af dem, der lever med diabetes er ikke klar over det. Derfor er det også vigtigt at kende de tidlige tegn på diabetes.

Du tisser mere end du plejer

Den gennemsnitlige person tisser mellem fire og syv gange om dagen. Lider man af diabetes vil, vil man skulle tisse langt oftere. Det sker, fordi nyrerne producerer mere urin i forsøget på at slippe af med ophobet sukker. Normal sørger nyrerne for at hjælpe sukkere ud i blodet, men fordi der er for meget sukker, prøver kroppe at skylle det ud med urin. Det betyder også, at dine nyrer stresses så meget, at det kan lede til nyresvigt.

Kløende hud og tør mund.

Fordi kroppen producerer mere urin, end den plejer, kræver det også en masse væske. Din krop tager væske fra andre steder på kroppen, hvis det bliver nødvendigt. Derfor kan diabetikere også opleve at have tør mund og tør, kløende hud, fordi de mangler væske.

Tågesyn

Når glukoseindholdet i blodet stiger, bliver blodet mere tykflydende. Det tager også væske fra nærtliggende væv, så det kan cirkulere ordenligt. Det kan man se mest tydeligt i øjnene. Højt blodsukker kan få linsen til at hæve og ændre form, når blodet passerer igennem. Det er det, der giver tågesyn og gøre det svært at fokusere.

Træt og sulten

Nogle diabetiker kan ikke producere insulin, og andre kan godt producere insulin, men så bliver det afvist af kroppen. Det betyder, at kroppen ikke kan omdanne sukker til energi, fordi den mangler insulin. Og når kroppen ikke får den energi, som den har brug for, bliver du udmattet. Det gør dig også sulten, fordi mangel på energi får din krop til at tro, at du ikke får nok næring.

Sår læges langsomt

Når indholdet af glukose i blodet stiger og blodet bliver tykkere, kan det påvirke blodets cirkulation. Det gør det sværere for kroppen af læge sår og rifter, når blodet ikke cirkulerer, som det skal.

Smerte eller følelsesløshed i hænder, fødder, arme og ben

Hvis dit blodsukker konstant er for højt, kan det skade nerverne i din krop. Mellem 60 og 70 procent af alle diabetikere har skadede nerver i en vis udstrækning. Hvis nerverne er skadet, kan det føles som en prikken og snurren i, men det kan også vise sig som følelsesløshed i området.

Svampeinfektioner

Diabetikere har større sandsynlighed for at få svampeinfektioner. Det sker fordi glukose er guf for svamp, og diabetikere har mere glukose i kroppen end andre. Normalt ser man svampeinfektioner omkring kønsorganerne, men de kan på hele kroppen, hvis bare der er en varm og fugtig hudfold.

Uventet vægttab

Hvis du har diabetes, begynder kroppen at forbrænde muskler og fedt, når den ikke får nok energi fra din mad. Resultatet bliver, at du måske begynder at tabe dig. Hvis du taber dig drastisk og ikke har ændret din kost eller træningsvaner, skal du kontakte din læge.

Kvalme og opkast

Når kroppen forbrænder fedt i stedet for energi, danner den ketoner. For mange ketoner i blodet kan give dig kvalme. Over lang tid kan det også give syreforgiftning, som kan være livsfarligt.