To store måltider er sundere end mange små nyhed

Du har sikkert hørt, at man skal spise flere små måltider i løbet af dagen, da det er en god måde at afværge sult på, og opholde et højt stofskifte. Men en ny undersøgelse kan ændre din koststrategi. Det tyder på at to store måltider er bedre end seks små. Resultaterne viser at du kan få større vægttab og en øget insulinfølsomhed.

To store måltider er sundere end mange små

De opsigtsvækkende resultater blev for nyligt offentliggjort i tidskriftet Diabetoligia. Undersøgelsen antyder, at man kan opnå større vægttab ved at spise to store måltider, end hvis man spiser seks små i løbet f dagen, som det tidligere er anbefalet.

”Både eksperimentelle og menneskeforsøg støtter de positive effekter af intermitterende faste,” siger leder forfatter på undersøgelsen Dr. Hana Kahleova til CNN.

Undersøgelsen

Forskere fra Tjekkiet fulgte 54 patienter med type 2 diabetes i 24 uger. Deltagerne blev tilfældigt opdelt i to grupper, og begge fulgte en kost der reducerede deres energiindtag med 500 kalorier om dagen som var bestående af 50% kulhydrat, 20% protein og 30% fedt.

I de første 12 uger spise den ene gruppe tre hovedmåltider og tre små snack ind i mellem måltiderne. Den anden gruppe spiste en stor morgenmad og en stor frokost mellem kl. 12 og 16. De to grupper byttede kostplan efter 12 uger. Forskerne bad samtidig patienterne om ikke at ændre deres motionsvaner.

Vægttab og lavere blodsukker

Begge grupper tabte sig, og sænkede deres fedt i leveren. Dog tabte gruppen, der kun spiste to større måltider, sig markant mere i løbet af de 12 uger. Færre og større måltider førte også til et lavere fastende blodsukker, hvilket viser, at kroppens insulinproduktion arbejder mere effektivt under faste.

Færre kalorier

Generelt er det svært at kontrollere kalorierne når man indtager mange små måltider, så to store måltider er en god måde at begrænse sit kalorieindtag på. Dog kan det være svært at faste hele aften, så et lettere aftensmåltid virker mere realistisk.

De fleste af os spiser mange af vores samlede kalorier sent på aftenen, når vi er mindst aktive. Og når vi ikke er aktive, er insulinfølsomheden nedsat. En ny undersøgelse viser at en gåtur bare 15 min efter middag, kan nedsætte risikoen for diabetes. Faste mellem frokost og morgenmad kan have en lignende effekt.

Tip

Lad vær med at springe middagen helt over. Fokuser i stedet på at spise en solid morgenmad og frokost, og begræns kalorieindtaget sidst på dagen.

Læs også: Er det okay at spise muggent mad?