Tomater hjælper mod slagtilfælde nyhed

Tomater har alle dage været sunde, men nu kan finske forskere konkludere, at masser af tomater kan reducere risikoen for hjerneblødninger og blodpropper i hjernen – altså apopleksi – med 55 procent. Det finske studie omfatter 1.031 midaldrende mænd.

En tomatrig kost er godt imod slagtilfælde

Spis masser af tomater – og ikke kun for vitaminernes skyld. Den røde grøntsag kan forebygge apopleksi – det vil sige blodpropper i hjernen og hjerneblødninger. Det viser en ny finsk undersøgelse.

Det er mere præcist stoffet lycopen, som forskerne har fundet frem til at have den forebyggende virkning. Hvis man er mere til røde peberfrugter eller vandmelon, kan man også få lycopen af den vej.

Læs også: Kræft bremset af kogte tomater

I den finske undersøgelse havde deltagerne med det højeste lycopenniveau 55 procent mindre risiko for at blive ramt af en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen. 1.031 mænd i alderen 46 til 65 år deltog i undersøgelsen, der strakte sig over 12 år.

Fire grupper

Mændene blev inddelt i fire grupper, og blandt de 258 deltagere i den gruppe med det laveste lycopenniveau oplevede 25 at blive ramt af et slagtilfælde i løbet af de 12 år. Hos de 259 deltagere i gruppen med det højeste lycopenniveau kunne forskerne kun konstatere 11 slagtilfælde i løbet af undersøgelsen.

- Resultaterne støtter anbefalingen om, at folk får mere end fem portioner frugt og grønt om dagen, hvilket sandsynligvis ville føre til en væsentlig reduktion i antallet af slagtilfælde på verdensplan, lyder det fra læge Jouni Karppi fra University of Eastern Finland i en kommentar til undersøgelsen.

Læs artiklen fra politiken.dk