Touchskærme kan give børn dårlig søvn nyhed

Ny britisk forskning viser at skærmtid kort før sengetid forringer nattesøvnen hos børn. Ifølge universitetet bag undersøgelsen bruger tre ud af fire småbørn mobiler og iPads hver dag.

Find mere om emnet i Sundhedsguidens tema om børn og søvn, og find specifikke tips, råd og vejledning i vores artikel om Børns søvn og søvnproblemer.

Det er forskere fra Birkbeck, University of London og King’s College London, der har set på effekten af lyset fra skærmene. Hver ekstra time brugt foran skærmen reducerer nattesøvnen med 16 minutter.

- Det er bevist at lys fra elektroniske skærme nedsætter niveauet af det søvnregulererende hormon melatonin hos voksne, og dette kan også være tilfældet hos børn, siger manden bag undersøgelsen, Tim Smith, lektor i psykologi, til The independent.

Han understreger også, at børnenes interesse for de digitale enheder kommer fra forældrene. Børnene ser at mor og far bruger dem, og så bliver de til noget interessant, forklarer han.

Børn har også gavn af mobiler og iPads

Undersøgelsen viste også, at børn lærer af at bruge de nye digitale enheder. Deres finmotorik forbedres, og de lærer f.eks. hurtige at stable klodser.

Området er så nyt, at der er brug for mere forskning, og eksperter advarer mod at forbyde børns forbrug, indtil der er foretaget yderligere forskning. Det mener Anna Joyce, research assistent i psykologi på Coventry University.

- Indtil vi ved mere om touchskærmenes effekt på søvnen, bør de ikke forbydes helt, der kan nemlig være kognitive fordele forbundet med dem, som i eksemplet med finmotorik, siger hun til The Independent.

Det er ikke første gang, at børn forbrug af elektroniske enheder forbindes med søvnproblemer. Tidligere undersøgelser har vist at den dårlige søvn, har direkte indflydelse på indlæringsevne og koncentration.