Unge der ryger cannabis får en lavere IQ nyhed

Unge mennesker, som ryger cannabis, risikerer at få en lavere IQ, og faldet i intelligens retter sig ikke op, selvom man stopper med at ryge. Det viser en New Zealands undersøgelse.

Unge hjernen tager varig skade af cannabis

En stor New Zealansk undersøgelse, hvor man løbende i mere end 20 år har fulgt 1000 mennesker fra de var børn, viser, at rygning af cannabis blandt unge laver uoprettelig skade på hjernen.

Forskerne kunne se at de unge, som røg cannabis før de fyldte 18 år og deres hjerne var færdigudviklet, mistede IQ. Jo mere de røg jo lavere blev deres IQ og skaderne var uoprettelige.

Man fandt ikke det samme resultat blandt forsøgpersoner, som først røg cannabis, når de blev ældre.
Forskerne har i undersøgelsen taget højde for andre faktorer som f.eks. alkohol, rygning, afhængihed af andre stoffer og uddannelse.

Ufarligt for færdigudviklede hjerner

Professor Terrie Moffitt, Institute of Psychiatry, King's College London kommenterer på undersøgelsen til BBC, hvor hun understrejer, at selvom undersøgelsen har forholdsvis få deltagere, er det et meget grundigt studie og bør tages alvorligt.

- Det er et så specielt studie at jeg godt tør konkludere, at cannabis ikke påvirker hjernen, hvis man er over 18 år, men meget risikabelt hvis man er under , siger hun til BBC.

Cannabis bruges i medicin

Cannabis har i de seneste årkom ind i den medicinske varme. Så sent som sidste år kom et nyt muskelafslappende middel til Multipel Sklerose patienter på markedet. Pillen, som kan hjælpe MS patienter bygger på cannabis, dog uden den euforiserende effekt.

Læs artiklen på BBC Health her

Læs hele artiklen på NewScientist her