Uønsket lugt forneden – Se hvad du kan gøre nyhed

Oplever du ændringer i lugten fra din skede, eller bliver lugten kraftigere end normalt? så kan det være et tegn på f.eks. en infektion.

Der kan være mange grunde til, at du oplever uønsket lugt fra underlivet, og lugten kan variere naturligt under f.eks. menstruation, hormonudsving eller graviditet. Det samme gælder ændringer i udflåd.

Denne artikel forklarer de årsager der kan ligge til grund, og hvad du kan gøre for at afhjælpe problemerne.

I 4. del af vores serie om kvinders underlivsproblemer sætter vi fokus på uønsket lugt fra skeden (læs også 1. del om skedevsamp, 2. del om underlivsproblemer på ferien, og 3. del om tørhed i skeden).

Annonce: Mecindo.dk - Dit online apotek

Hurtig lokalbehandling

Oplever du problemet i perioder, og det ikke skyldes en infektion eller sygdom (som beskrevet nedenfor), kan du lokalbehandle hurtigt med en gel.

Perioder med uønsket lugt, kan være i forbindelse med f.eks.:

  • ubeskyttet sex
  • menstruationscyklus
  • graviditet
  • hormonelle ubalancer

At ubeskyttet sex kan give en ændring i lugten, er helt naturligt. Det forklarer overlæge på gynækologisk afdeling på Nordsjællands Hospital, Hanne Brix Westergaard, til magasinet Woman.

- pH-værdien påvirkes også ved samleje, fordi sæden er basisk. Når sæd og kvindens udflåd blandes, neutraliseres surheden en smule, og der opstår en anden karakteristisk lugt

Er du i tvivl, bør du altid spørge din læge.

Infektioner og sygdomme

Dårlig lugt fra underlivet kan være et symptom på en naturlig tilstand (graviditet), infektion eller sygdom. Vi har forsøgt at samle et par, af de mest gængse nedenfor.

Bakteriel vaginose

Er ifølge Sundhed.dk en meget hyppig lidelse blandt kvinder, da ca. 1/3 af alle kvinder mindst en gang oplever det.

Kendes på at udflåd er hvidligt eller gråligt, og har en krafitg fiskelugt.

Skyldes en bakteriel ubalance som oftest forstærkes under ubeskyttet sex (kondom beskytter). Derfor er sandsynligheden får at få lidelsen også højst hos kvinder med mange (eller skiftende) sexpartnere.

Skedesvamp

Svamp i skeden er en infektionssygdom, der næsten altid skyldes gærsvamp. De vigtigste tegn på at der er svamp er kløe, udflåd og rødligt udslæt ved skede indgangen.

Infektionen kan give en ændret lugt fra skeden. Over hvaldelen af alle kvinder oplever mindst en gang, at have skedesvamp.

Herpes genitalis

En virusinfektion i skeden, der smitter hvis den ene partner har sygdommen. Herpes genitalis kan ikke kurreres, men symptomerne kan holdes nede med behandling.

Virussen går ikke i udbrud hos alle, men når den gør, giver det smertefulde blærer i skeden. De giver små sår, der kan give en ubehagelig lugt.

Klamydia og gonoré

Er begge bakterieinfektioner, der smitter ved ubeskyttet sex. De kan være skyld i uønsket lugt. Læs mere om kønssygdomme, klamydia og gonoré.

Ofte giver de ikke symptomer, men kan give infektioner i livmoderhalsen, urinrøret og endetarmen. Symptomer kan være svie ved vandladning eller generelt ubehag i underlivet.

Graviditet

Det er helt normalt at skedens lugt og udflåd ændres under graviditet. Det skyldes de hormonelle påvirkninger.

Oplever du en meget kraftig, stærk eller decideret ubehagelig lugt fra skeden, bør du søge læge. Det kan være en betændelse. Gravide kvinder har også større chance for at få en svampeinfektion under graviditet, da skeden er mere sårbar.

Forebyggelse

For at undgå lugt fra skeden, er det nogen forholdsregler man kan tage sig. Alt efter hvad man forebygger for.

  • Kondom: Kan være med til at undgå, at sæd forskubber pH-værdien i skedens miIjø.
  • Madvarer: Stærke madvarer som f.eks. hvidløg og løg kan give ubehagelig lugt. Nogen mener også at f.eks. asparges og broccoli kan være medvirkende.
  • Intimhygiejne: Undgå dårlig hygiejne forneden. Vask ikke med almindelig sæbe, men brug en intimsæbe. Prøv at vaske dig en gang dagligt.

Opsøg lægen

Hvis du er i tvivl, bør du altid opsøge din læge. Du kender din krop bedst, og er symptomerne hyppige eller generende over længere tid, bør du kontakte din læge.

Fokus på kvinders underlivproblemer

Sundhedsguiden sætter i samarbejde med Australian Bodycare henover sommeren fokus på kvinders underlivsproblemer, og det tabu der er forbundet med at tale om det.

Det skaber store problemer og pinlige situationer for den enkelte, men det er helt unødvendigt, for ofte er der simple løsninger på problemet.

Mange kvinder oplever problemer, men er alt for afholdende med at gøre noget ved det. Det skyldes i høj grad, at de ikke taler om det.

I en serie på 4 artikler fortæller vi om de mest gængse problemer, hvorfor de opstår og hvordan man kan behandle og forebygge.