Vi fravælger influenzavaccination nyhed

De fleste, som er i risikogruppen for at blive alvorligt ramt af influenza, mener ikke, at det er nødvendigt, at de bliver influenzavaccineret. Det bekymrer Sundhedsstyrelsen, fordi der hvert år dør 1000 – 2000 mennesker af influenza – de fleste i risikogruppen. Kronisk syge, ældre og gravide undervurderer risikoen.

De fleste kronisk syge vælger influenzavaccinen fra

En undersøgelse foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen viser, at 60 procent af personer med kronisk sygdom og 40 procent af ældre over 65 år mener at det er usandsynligt eller meget usandsynligt, at de i år vil vælge at blive vaccineret mod influenza og det er bekymrende, vurderer læge Søren Brostrøm, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Hvis man tilhører en af risikogrupperne og føler sig sund og rask, tænker man måske, at man ikke har brug for at blive vaccineret. Og det er rigtig ærgerligt, for risikoen for et alvorligt forløb af influenza er højere, når man lider af en kronisk sygdom, er oppe i årene eller er gravid efter 12. uge. Det er der bare mange, som ikke ved, siger Søren Brostrøm.

Læs også: Influenza - Symptomber, behandling

Frygter bivirkninger ved influenzavaccinen

De adspurgte i Sundhedsstyrelsens undersøgelse begrunder deres fravalg af vaccination med, at de vurderer risikoen for at blive smittet med influenza for lille. Og hvis de skulle blive syge, vurderer de det ikke som særlig alvorligt. En anden forklaring er manglende tro på vaccinens effektivitet og frygt for bivirkninger som årsager til, at de ikke vil lade sig vaccinere, selv om de tilhører en risikogruppe.

Læs også: Influenzavaccination - hvem, hvad, hvor og hvorfor

Influenza skyld i dødsfald og for tidlig fødsel

Den manglende viden om risikoen ved influenza er baggrunden for at Sundhedsstyrelsen gennemfører en kampagne, der skal informere skeptikere om, at influenza er alvorligere, end man tror. Og alvorligt er det: Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør 1.000 – 2.000 personer på grund af influenza. De fleste er personer, som i forvejen har sygdomme, der gør dem mere udsatte i tilfælde af infektion. Men også ældre, som ellers er sunde og raske, er i øget risiko for at opleve svære forløb med indlæggelser og andre ubehageligheder:

- Hver vinter ser vi en stigning i antallet af dødsfald blandt ældre. De stigninger, vi ser i tallene, kan for en stor del tilskrives influenza, forklarer Søren Brostrøm. Gravide kan i værste fald risikere at abortere eller føde for tidligt.

Undersøgelsen fra Gallup viser også, at den praktiserende læge spiller en vigtig og afgørende betydning, når beslutningen om en influenzavaccination skal træffes. I følge undersøgelsen vil 54 procent af kronikerne og 66 procent af ældre over 65 år vælge at blive vaccineret, hvis deres læge anbefaler det.